Siirry sisältöön

Pukeutumisohje

Vaatetuksen tulee olla opiskeluun sopiva, eikä vaatetuksesta saa aiheutua vaaratilanteita opiskelussa.

Pukeutuminen Suomen Diakoniaopiston koulutuksissa 

Vaatetuksen tulee olla opiskeluun sopiva, opiskelijan tulee olla tarvittaessa tunnistettavissa eikä vaatetuksesta saa aiheutua vaaratilanteita opiskelussa. Opiskelu Suomen Diakoniaopistossa on projektimaista, yhdessä tekeminen ja työelämä ovat mukana opiskelussa myös varsinaisten työssäoppimisjaksojen ulkopuolella, mikä tulee ottaa huomioon pukeutumisessa.

Turvallinen vaatetus

  • Aseptisen työskentelyn on oltava mahdollista, esim. käsien pesu, hoitotilanteissa infektioiden leviämisen ehkäisy. Tämä voi edellyttää mm. käsineiden ja korujen riisumista sekä kynsien pitämistä lyhyenä.
  • Turvallisuusnäkökohdat on huomioitava, esim. pitkien vaatteiden takertuminen kiinni johonkin hoitotilanteita harjoiteltaessa voi aiheuttaa vaaratilanteita hoitajalle tai potilaalle.
  • Hygieniaosaamisvaatimukset edellyttävät, että opiskelija pukeutuu työn vaatimalla tavalla ja huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta, sekä menettelee lainsäädännössä elintarviketyölle asetettujen hygieniamääräysten mukaisesti. Tarkemmat ohjeet esim. Ruokaviraston sivuilla.
  • Liikuntatunneilla ja ulkoiltaessa tule käyttää asianmukaisia vaatteita. esim. hameet ja korkokengät voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Ulkoiltaessa tulee huomioida sään mukainen varustus. Vaatteiden tulee olla sellaiset, että osallistumisen opetukseen on mahdollista.
  • Työasuihin on alakohtaisia tarkennuksia mm. ravintola ja catering-, hius- ja kauneus- sekä puhdistus ja kiinteistöpalvelualoilla. Nämä liittyvät mm. työturvallisuuteen ja asiakaspalvelussa yhdenmukaisuuteen ja tunnistettavuuteen.

Pukeutuminen ja opiskelijan tunnistaminen

Opiskelijan henkilöllisyyden varmistaminen edellyttää kasvojen esillä oloa. Kasvot täytyy olla näkyvissä henkilöllisyyden varmistamiseksi esimerkiksi tenttitilanteissa, opintotoimistossa ja opiskeluhuollossa asioidessa. Suomen Diakoniaopiston turvallisuuden takia ihmiset on voitava tunnistaa kasvoista esimerkiksi henkilökunnan tunnistaa kaulassa olevista henkilökorteista. Näin on myös helpompi tunnistaa oppilaitokseen kuulumattomat ulkopuoliset henkilöt, joiden ei tule liikkua Suomen Diakoniaopiston tiloissa.

Vuorovaikutustaitojen oppiminen ja harjaantuminen niissä edellyttää puheen lisäksi sanattoman viestinnän kautta tapahtuvaa ilmaisua ja sen kehittämistä. Kasvot ovat siten tärkeä osa oppimista ja ammatti-identiteettiä.

Työ ja ammatin oppiminen

Lähihoitajan, lastenohjaajan, nuoriso- ja yhteisöohjaajan, kokin, tarjoilijan, kosmetologin, kosmetiikkaneuvojan sekä kodinhuoltajan työ on asiakaspalvelutyötä, jossa toimitaan alan säädösten ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti. Työpaikoilla tapahtuvassa opiskelussa noudatetaan lisäksi työnantajan määrittelemiä sääntöjä pukeutumisessa.

Uskonnollisen vakaumukseen vedoten opiskelijan ei ole mahdollista valikoida opiskeltavia työtehtäviä tai tilanteita. Opetussuunnitelman mukaisen osaamisen hankkiminen on ensisijaista.

Opiskelijana pitää olla valmis työtilanteisiin: 

  • Ihmisen kohtaaminen ja hoitaminen tasavertaisesti esim. sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kulttuuritaustasta riippumatta (esim. peseytyminen, pukeutuminen, riisuutuminen).
  • Elintarvikkeiden ja ruoan käsittely, annostelu ja jakaminen omasta vakaumuksesta tai uskonnosta riippumatta.