Siirry sisältöön

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskelu kuva

Aloita tarinasi kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisena! Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Helsingissä, Lahdessa tai Oulussa. Voit hakea opiskelemaan kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden.

Opiskeluaika 2–3 vuotta.

Helsinki, Lahti, Oulu.

Yhteishaku tai jatkuva haku.

Kenelle nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskelu sopii?

Sykkiikö sydämesi lämpöä ja hyväksyntää erilaisille ihmisille? Haluatko suunnitella toimintaa eri-ikäisille ihmisille heidän toiveitaan kuunnellen? Haaveiletko työstä ohjaamisen ammattilaisena? Jos vastasit kyllä, voit sopia nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Tarvitset alalla myös
– hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja
– kykyä ottaa huomioon erilaisten ihmisten tarpeita.

Millaista opiskelu on?

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskelu on merkityksellistä ja usein myös hulvattoman hauskaa! Opiskelussa hyödynnetään erilaisia menetelmiä, jotka tukevat sinun oppimistasi ja antavat eväitä tulevaan työhösi.

Opiskeluaikana pääset tekemään innostavia projekteja, oppimaan työpaikoille ja suunnittelemaan toimintaa eri elämäntilanteissa oleville ihmisille. Opiskeluyhteisössämme saat olla oma ihana itsesi ja kasvaa samalla alasi ammattilaiseksi.

Opintojen aikana pääset syventämään osaamistasi joko
– ilmaisun
– tukea tarvitsevien
– ikääntyvien toiminnan
– liikkumisen
– luonto- ja elämystoiminnan
– tai vapaaehtois- ja järjestötoiminnan ohjaamisessa.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi voi opiskella erilaisilla opiskelutavoilla: voit esimerkiksi oppia työpaikalla, itsenäisesti netissä tai opettajan ja opiskelukaverien kanssa kampuksella tietoja ja taitoja. Nuoriso- ja yhteisöohjaajat opiskelevat paljon tiimeissä.

Meillä olet opiskelijana oman oppimisesi pääosassa. Voit valita elämäntilanteeseesi sopivan opiskelutavan. Opiskelutapa voi myös muuttua opintojen aikana. Muutos voi johtua sinun tarpeistasi, oppilaitoksen tarjonnasta tai siitä, että siirryt oppisopimusopiskelijaksi. Kaikissa opiskelutavoissa opiskellaan sekä teoriaa että tekemällä oppien. Lisää erilaisista opiskelutavoista ›

Opinnot ovat maksuttomat.

Millaista osaamista kasvatus- ja ohjausalan opiskelu antaa?

Opiskeluaikana opit tukemaan nuorten ja yhteisöjen hyvinvointia. Saat osaamista toiminnan suunnitteluun sekä eri elämäntilanteissa olevien ihmisten ohjaamiseen.

Opit hyödyntämään monipuolisesti ohjauksen menetelmiä. Perehdyt ihmisten kasvuun ja kehitykseen sekä asiakkaan osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukemiseen. Saat myös osaamista haastavissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden ohjaamiseen.

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja voit työskennellä esimerkiksi
– järjestöjen
– kuntien
– yritysten tai muiden yhteisöjen palveluksessa
– tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Oppiminen ei myöskään pääty valmistumiseen. Valmistumisesi jälkeen voit jatkaa opiskelua ammattikorkeassa tai yliopistossa. Jatkopolkuja korkeakouluissa voivat olla esimerkiksi yhteisöpedagogin tai sosionomin opinnot.

Tutkintokohtaiset vaatimukset

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia. Sinun tulee myös toimittaa nähtäväksi rikostaustaote, jos opintoihisi sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä. Tutustu vaatimuksiin >

Lisäksi työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen osallistuvalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48 §.)

Hae opiskelemaan