Siirry sisältöön

Lastenohjaaja

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

lastenohjaajaksi opiskelu suomen diakoniaopistossa kuvituskuvassa naurava nuori naisoletettu

Aloita tarinasi kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisena ja opiskele lastenohjaajaksi! Koulutamme lastenohjaajia Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Voit hakea opiskelemaan kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden.

Helsinki, Lahti, Oulu.

Opiskeluaika
2–3 vuotta.

Merkityksellinen ammatti!

Kenelle lastenohjaajaksi opiskelu sopii?

Lastenohjaajaksi opiskelu voi sopia sinulle, jos

  • pidät varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa toimimisesta
  • haluat yhdessä tiimin kanssa edistää lasten kasvua, hoitoa ja oppimista.
  • olet oma-aloitteinen ja sinulla on tiimityötaitoja.

Millaista opiskelu on?

Lastenohjaajan opintoihin kuuluu ammatillisen kohtaamisen, varhaiskasvatuksen ja perhetyön opintoja. Lisäksi opiskelet yhteisiä aineita, kuten kieliä ja matematiikkaa, sekä valinnaisia opintoja.

Opinnot rakentuvat varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan ohjaamisen ja lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen tukemisen ympärille. Pääset syventämään osaamistasi esimerkiksi ilmaisun, tukea tarvitsevien, liikkumisen, luonto- ja elämystoiminnan tai vapaaehtois- ja järjestötoiminnan ohjaamisessa.

Tiesitkö! Suomen Diakoniaopistossa voit erikoistua lastenohjaajaopinnoissasi toimimaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työympäristössä.

Lastenohjaajaksi voi opiskella monella tavalla. Voit esimerkiksi oppia työpaikalla, itsenäisesti tai opettajan ja opiskelukaverien kanssa kampuksella. Lastenohjaajat opiskelevat paljon tiimeissä. Tutkinnon osissa tehdään erilaisia projekteja esimerkiksi lähipäiväkotien kanssa.

Meillä olet oman oppimisesi pääosassa. Voit valita elämäntilanteeseesi sopivan opiskelutavan. Opiskelutapa voi muuttua opintojen aikana. Muutos voi johtua sinun tarpeistasi, oppilaitoksen tarjonnasta tai siitä, että siirryt oppisopimusopiskelijaksi. Kaikissa opiskelutavoissa opiskellaan sekä teoriaa että tekemällä oppien. Lisää erilaisista opiskelutavoista ›

Opinnot ovat maksuttomia.

Merkityksellinen työ lastenohjaajana

Tykkään, kun työssä tapahtuu paljon ja saan suunnitella vaikkapa
varhaiskasvatusryhmän toimintaa.

– Mimmu, lastenohjaajaopiskelija.

Lastenohjaajana saat tehdä monipuolista työtä lasten ja heidän perheidensä kanssa. Hoidat, kasvatat ja pidät huolta lasten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tehtäviisi voi kuulua toiminnan suunnittelua lapsille. Ohjaat lapsia erilaisten ilmaisukeinojen ja ohjausmenetelmien avulla. Työ on vaihtelevaa, vastuullista, luovaa ja taatusti merkityksellistä!

Alalla on kova työvoimapula ja koulutus antaa hyvän pohjan työhön ja jatko-opintoihin.

Lastenohjaajana voit työskennellä esimerkiksi
– varhaiskasvatuksessa eli päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa
– koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajana
– Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien päiväkerhoissa, perhekerhoissa ja leiritoiminnassa.

Lastenohjaajakoulutuksen jälkeen voit hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella varhaiskasvatuksen sosionomiksi suorittamalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, joka sisältää vähintään 60 opintopisteen verran varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneita opintoja. Yliopistossa suoritettu varhaiskasvatuksen alempi korkeakoulututkinto, kasvatustieteen kandidaatti, antaa kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen opettajan ja esiopetuksen tehtävissä.

Tutkintokohtaiset vaatimukset

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia. Sinun tulee myös toimittaa nähtäväksi rikostaustaote, jos opintoihisi sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä. Tutustu vaatimuksiin >

Työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen osallistuvalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48 §.)

Hae opiskelemaan