Siirry sisältöön

Valmistuminen

Valmistuminen on tärkeä merkkipaalu tarinassasi. Sinusta on tulossa ehta tulevaisuuden osaaja!

Mikä on sinun jatkopolkusi?

Kun olet suorittanut Suomen Diakoniaopistossa perustutkinnon, sinulla on hyvät valmiudet työelämään tai jatko-opintoihin. Kummalle polulle sinä suuntaat?

Työelämä

SDO toivottaa ammattiin valmistuneille onnea urapolulle!

Tässä sinulle urasi alkuun tietopaketti: Info työelämään siirtyville.

  • Löydät siitä tietoa työnhakijaksi ilmoittautumisesta, Kelan asioista, työn hakemisesta, oman osaamisen esittelystä. Lisäksi kerrotaan, mistä voit tarvittaessa saada tukea työpaikan etsimiseen tai työsuhdeasioihin.

Muista, että Tiitus ja on käytössä sinulla myös valmistumisen jälkeen, ja voit hyödyntää esimerkiksi opintojen aikana tekemääsi Tiitus-profiilia työnhaussa. Huom! Jos olet kirjautunut Tiitukseen sdo:n sähköpostilla, vaihda sovellukseen oma henkilökohtainen sähköposti.

Myös SDO:n urapalveluiden sivusto sdo.fi/duunittamo on vapaasti hyödynnettävissä: löydät vinkkejä työnhakuun ja linkkejä uratarinat-sivustoille!

Jatko-opinnot

On virheellinen uskomus, että vain lukiosta voi päästä korkeakouluun. Ammatillisesta koulutuksesta voi yhtä hyvin tähdätä jopa yliopistoon saakka! Jatko-opiskelupaikkaa voi hakea heti valmistumisen jälkeen. 

Ammatillinen perustutkinto antaa hyvät valmiudet erilaisiin jatko-opintoihin. Tutkinnon valmistumisen jälkeen saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja voit hakea esimerkiksi ammattikorkeakouluihin tai yliopistoon. Voit valita minkä tahansa koulutusalan, jolle haet.

Yleinen jatko-opintokelpoisuus

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että voi hakeutua mille tahansa alalle korkea-asteen opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Korkeakouluopintoihin (amk ja yliopisto) haetaan korkea-asteen yhteishaussa, joka on keväisin ja syksyisin. Korkeakoulut saattavat järjestää lisä- tai täydennyshakuja vapaiksi jääneille paikoille myös muina aikoina. Saatat myös olla hakukelpoinen hakemaan ammattikorkeakoulun erillishaussa, jos olet suorittanut riittävästi esimerkiksi motari- tai väyläopintoja perustutkinnon aikana.

Opintopolku

Tärkein työkalu ajankohtaisen koulutustarjonnan etsimiseen on OPINTOPOLKU.

Opintopolku.fi-palvelussa on tietoa mm. eri tutkinnoista, hakemisesta, valintaperusteita, ammateista sekä oppilaitoksista. Etusivun ajankohtaisissa uutisissa kerrotaan mm. meneillään olevista hauista. Opintopolun kautta haetaan mm. korkeakouluihin. Korkea-asteen yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tämän lisäksi korkeakoulut voivat järjestää myös erillis- ja täydennyshakuja. Korkea-asteen yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen korkeakouluun. Hakutoiveet kannattaa laittaa mieluisuusjärjestykseen, koska hakutoivelista on sitova. Hakijalle tarjotaan vain yhtä paikkaa.

Ohjaus jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen

Tiedäthän, että voit hakea jatko-opintoihin ohjausta oppilaitokseltasi vuoden ajan valmistumisesi jälkeen? Jatko-opintojen opinto-ohjaajalta voi varata ajan​​ esimerkiksi eri mahdollisuuksien kartoittamiseen​, haun tekemiseen​ tai muihin jatko-opintoihin liittyviin kysymyksiin​​.

Voit varata ajan jatko-opintojen ohjaukseen suoraan ajanvarauskalenterista. HUOM! Vahvistusviesti ja Teams-linkki saattaa mennä roskapostiin, joten tarkista viestisi myös sieltä.

Voit myös laittaa sähköpostia opo@sdo.fi

Odotamme yhteydenottoasi!

Lähihoitajasta lääkäriksi – Näin Noora opiskeli!

Noora, 30, on anestesiaan erikoistuva lääkäri. Ennen lääkärin koulutusta hän valmistui lähihoitajaksi. Vaikka ammatillisesta koulutuksesta voi päästä yliopistoon, mahdollisuus tunnetaan yhä harmillisen huonosti. Noora antaa ammatillisesta koulutuksesta valmistuneille hyviä vinkkejä pääsykokeisiin!

Lue Nooran opiskelijatarina!

Arvosanan korottaminen valmistumisen jälkeen

Voit valmistumisen jälkeen korottaa suoritetun ammatillisen perustutkinnon ammatillisen tutkinnon osan  tai yhteisen tutkinnon osan osa-alueen arvosanaa. Voit korottaa arvosanaa, kun tutkinto on suoritettu voimassa olevilla tai siirtymällä ajalla olevilla perusteilla eli käytännössä 1.8.2018 jälkeen voimaan tulleet tutkinnon perusteet. Todistuksesi takasivulla on tieto tutkinnon perusteista ja voit tarkistaa eperusteista tai ottamalla yhteyttä opintotoimisto@sdo.fi, voitko korottaa arvosanoja.

Valmistumisen jälkeen arvosanan korottaminen on maksullista. Arvosanan korottaminen maksaa 125 € / korotusyritys.

Arvosanan korottamisen toimintatapa Suomen Diakoniaopistossa:

  1. Täytä ilmoittautumislomake
  2. Saat laskun
  3. Kun olet maksanut laskun, opettaja ottaa sinuun yhteyttä ja sopii, miten korotus tehdään.
  4. Korotuksen jälkeen saat todistuksen korotetusta arvosanasta.