Siirry sisältöön

Lounaskokki

Ravintola- ja cateringalan osatutkinto

Kuvituskuvassa kaksi kokkiopiskelijaa Suomen Diakoniaopistosta ja purjo

Opiskele lounaskokiksi Suomen Diakoniaopistossa! Koulutus antaa hyvät valmiudet työllistyä ensin avustaviin tehtäviin. Kun kokemusta karttuu, voit jatkaa yhä vastuullisempiin kokin tehtäviin.

Helsinki, Sturenkatu.

Opiskeluaika noin 13 kk.

2–3 ammatillista tutkinnonosaa.

Sinustako lounaskokki?

Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella kokiksi Helsingissä. Koko perustutkinnon opiskelu kestää 2–3 vuotta, mutta jos haluat työllistyä nopeasti, sinulle paras vaihtoehto voi olla osatutkinnon suorittaminen. Osatutkinnosta voit valmistua joko lounaskokiksi tai kahvila- tai pikaruokatyöntekijäksi.

Kun haet opiskelemaan, sinulla voi olla jo kokemusta keittiötyöstä tai voit olla aloittamassa uutta uraa. Lounaskokiksi opiskelu sopii sinulle, jos:

 • haluat työllistyä nopeasti. 
 • haluat oppia työskentelemällä oikeissa työpaikoissa. 
 • haluat vahvistaa ammatillista osaamista pysyvän työpaikan löytämiseksi.
 • pystyt työskentelemään kiireessä.
 • sinulla on hyvä kunto.
 • tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa. 

Meillä voit opiskella osatutkintona lounaskokiksi, kahvilatyöntekijäksi, pikaruokatyöntekijäksi tai suorittaa vain näytön, jostain ravintola- ja cateringalan ammatillisesta tutkinnonosasta. 

Millaista lounaskokiksi opiskelu on?

Opintosi alkavat yhdessä opettajan kanssa tehtävällä suunnitelmalla. Jos sinulla on työkokemusta tai aikaisemmin suoritettuja opintoja, se lyhentää opiskeluaikasi pituutta.  

Yleensä lounaskokin opinnot kestävät 13 kuukautta. Opintojen aikana suoritetaan 2–3 ammatillista tutkinnonosaa ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta. Puolet opinnoista suoritetaan työvaltaisesti. Opinnossa on tärkeää, että haluat oppia työskentelemällä oikeissa lounasravintoloissa!

Opinnot sisältävät paljon tekemällä oppimista. Opintojen alussa harjoittelet taitoja Sturenkadun kampuksen upeissa opetuskeittiöissä. Jokaiseen ammatilliseen tutkinnonosaan kuuluu myös 5–12 viikon pituinen työssäoppimisjakso oikeassa ravintola- tai ruokapalvelujatuottavassa yrityksessä. Osana opintojasi voit tarvittaessa vahvistaa ammatillisen suomen kielen ja matematiikan osaamistasi. 

Opiskeluaikana opit

– käsittelemään raaka-aineita. 
– käyttämään työtehtävissäsi tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita. 
– toimimaan turvallisesti ja vastuullisesti.
– tuntemaan erityisruokavalioita ja ravitsemussuosituksia.
– suunnittelemaan omaa työtäsi.
– työskentelemään osana työyhteisöä. 

Jos sinulla on paljon työkokemusta, on Sturenkadun kampuksella mahdollista suorittaa näyttö aiemmin hankitusta osaamisesta. Saat todistuksen tutkinnonosasta, jonka suoritat. 

Missä voit lounaskokkina työskennellä?  

Opintojesi aikana pääset tutustumaan erilasiin ravintola- ja ruokapalveluja tuottaviin yrityksiin. Löydät itsellesi parhaiten sopivan työympäristön.

Suomen Diakoniaopistosta valmistuneet lounaskokit, kahvila- tai pikaruokatyöntekijät työllistyvät pääasiassa: 

 • Päivä- ja hoivakotien palvelukeittiöihin 
 • Pikaruokaa valmistavissa yrityksiin 
 • Kahviloihin 
 • Lounasravintoloihin 
 • Valmistuskeittiöihin 

Muuttuvat trendit, kulutustottumukset ja lainsäädäntö muuttavat jatkuvasti työtä ravintola-alalla. Yhdessä kokkiopiskelijoiden kanssa olemme viime aikoina ratkoneet Sturenkadun kampuksen lounaskeittiössä syötäväksi kelpaavan ruoan kierrättämiseen liittyviä ja raaka-aineiden hintoihin liittyviä kysymyksiä. Haluatko olla kansamme miettimässä ratkaisuja seuraaviin muutoksiin? 

Täydennä osaamista ja opiskele kokiksi

Kun olet valmistunut lounaskokiksi, voit opiskella uutta myös valmistumisen jälkeen! Osatutkinnon suorittajana voit aina palata tekemään koko perustutkinnon. Tutustu kokin koulutukseen täällä >>