Siirry sisältöön

TUVA

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Kolme nuorta rivissä kuvituskuvassa. Tutkintokoulutukseen valmentava TUVA koulutus.

TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus sopii sinulle, jos tulevaisuudensuunnitelmasi ovat vielä vähän auki. Koulutus kestää enintään vuoden. Suomen Diakoniaopistossa TUVA-koulutusta on Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa.

Helsinki, Lahti, Oulu.

Max 1 vuosi.

Nuorille ja aikuisille.

Kenelle TUVA-koulutus sopii?

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppivelvollisille tai oppivelvollisuusiän ylittäneille ihmisille. Sinulla ei ehkä ole vielä toisen asteen tutkintoa tai tarvitset vahvistusta opiskeluvalmiuksiin ennen seuraavaa opiskelupaikkaa.

1. Oppivelvollisen TUVA
Helsinki, Lahti, Oulu

Kun haluat suunnitella tulevaisuutta rauhassa, voit hakea TUVA-koulutukseen. Pääsyvaatimuksena on, että olet suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai omaat vastaavat tiedot. Sinulla ei vielä ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Meillä oppimisen pääosassa olet sinä. Se tarkoittaa, että pohdimme yhdessä vahvuuksiasi ja tarpeitasi, ja teemme sinulle oman opiskelupolun. Siksi TUVA-opintosi voivat kestää vuoden tai vähemmän.

TUVAssa voit esimerkiksi

– tutustua eri aloihin ja koulutuksiin
– hankkia opiskelu- ja arjen taitoja
– korottaa jotakin peruskoulun arvosanoja
– saada valmiuksia ammatillisen perustutkinnon opiskeluun tai lukioon
– suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja.

Suomen Diakoniaopistossa oppivelvollisuusikäiset voivat hakea TUVA-koulutukseen Helsinkiin, Lahteen tai Ouluun. Koulutuksen jälkeen tavoitteena on, että voit jatkaa opintoja joko ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa.

2. TUVA-opinnot Vamoksessa
Helsinki

Helsingissä TUVA-opintoja voi suorittaa Alppikadun kampuksen lisäksi myös Vamos-toiminnan yhteydessä Kuortaneenkadulla, Vallilassa. Vamoksen TUVA-koulutukseen voi hakea samalla hakulomakkeella kuin Helsingin Alppikadun kampuksen TUVA-koulutukseen. Katsomme tilanteesi mukaan, olisiko opiskelu Vamos-toiminnassa kannaltasi paras vaihtoehto.

Vamoksen TUVA-opinnoissa saat tukea ja valmennusta opiskelun lisäksi tarvittaessa myös muihin elämän asioihin. 

Lisätietoja Vamoksesta >

Avoimet TUVA-koulutukset löydät tästä: Hae opiskelemaan -sivulta

3. Oppivelvollisuusiän ylittäneiden TUVA
Helsinki, Lahti, Oulu

Voit hakea Suomen Diakoniaopiston TUVA-koulutukseen myös ylitettyäsi oppivelvollisuusiän.

Helsingissä on oma TUVA-ryhmä aikuisille, maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Ryhmässä voi vahvistaa myös kielitaitoa ennen seuraavaa koulutusta.

Oppivelvollisuusiän ylittäneiden TUVA-koulutuksessa tavoitteena on suunnitella omaa tulevaisuutta ja hankkia valmiuksia opintoihin ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa.

Millaista TUVAssa on?

”TUVAssa on aika helppoa ja mukavaa. Meillä on niin hyvä ilmapiiri ja heitetään yhdessä läppää.”
– Mira, Oulun TUVAn opiskelija

Lue tai kuuntele Miran kokemukset TUVAsta ›

TUVA-koulutuksessa voi opiskella 38 viikkoa ja suoritusaikaa enintään yksi vuosi. Voit myös opiskella lyhyemmän ajan, omien tavoitteidesi mukaisesti. Saat opiskeluaikana yksilöllistä ohjausta oman polkusi rakentamisessa.

Meillä TUVA-opiskelijana pääset tutustumaan monipuolisesti ammatilliseen koulutukseen ja löytämään omat vahvuutesi. Pääset oppimaan tekemällä ja toiminnallisesti. Kumppaneidemme avulla voit suorittaa TUVA:ssa myös lukio-opintoja.

TUVA-koulutuksen yleisenä tavoitteena on saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla opiskelija voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näistä opinnoista.

Opiskeluvalmiuksilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi opiskelu- tai tutkintokielen osaamista, soveltuvia opiskelutaitoja sekä elämänhallinnan taitoja.

Kaipaatko lisätietoa?

Hakupalvelut on hakijan apuna