Siirry sisältöön

Opiskelutavat

opiskelutavat suomen diakoniaopistossa kuvituskuva

Ammatin opiskeluun on erilaisia tapoja: voit esimerkiksi oppia työpaikalla, itsenäisesti netissä tai opettajan ja opiskelukaverien kanssa kampuksella.

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, mitä eri opiskelutavat Suomen Diakoniaopistossa tarkoittavat.

Päiväopiskelu

Päiväopiskelu tarkoittaa, että opiskelet ensisijaisesti omassa ryhmässäsi opettajan ohjauksessa.

Lähiopetuspäiviin voi kuulua monenlaista opiskelua: sinulla voi olla opettajan pitämiä oppitunteja, oppimistehtäviä, tiimitöitä, opintokäyntejä ja projekteja. Opiskeluviikkoon mahtuu myös itsenäistä työskentelyä sekä etätunteja verkkokampus Ellissä.

Päiväopiskeluun kuuluu joka tutkinnon osassa työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Se tarkoittaa, että jakson ajan työskentelet työpaikalla ohjaajan ohjauksessa noin viitenä päivänä viikosta. Työpaikalla tapahtuva oppiminen kestää tavallisesti viisi–kahdeksan viikkoa. Jakson pituus riippuu esimerkiksi siitä, mitä tutkintoa tai tutkinnon osaa suoritat.

Sopisiko päiväopiskelu sinulle?

Päiväopiskelu voi sopia sinulle, jos haluat opiskella ryhmässä ja saada tukea opiskelijakavereilta. Saat säännöllisesti opettajan ohjausta. Jos pidät monipuolisista opiskelutavoista ja vaihtelevista päivistä, tämä voi olla juuri sinua varten!

Iltaopiskelu

Iltaopiskelu on mahdollista vain hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoille. Iltaopiskelu toteutetaan samoilla periaatteilla kuin päiväopiskelu, mutta koulupäivät ovat maanantaista torstaihin ilta-aikaan.

Verkko-opiskelu

Verkko-opiskelu tarkoittaa, että opiskelet ensisijaisesti verkossa. Verkko-opiskeluun kuuluu myös lähitapaamisia ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Suomen Diakoniaopistolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Elli. Osan opinnoista voit suorittaa itsenäisesti, omien aikataulujesi mukaan, mutta verkko-opiskeluun kuuluu myös aikaan sidottua virtuaaliopetusta. Verkko-opiskelu voi tutkinnosta riippuen sisältää myös lähiopetusta kampuksella.

Verkko-opiskeluun kuuluu joka tutkinnon osassa työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Se tarkoittaa, että työskentelet työpaikalla ohjaajan ohjauksessa noin viitenä päivänä viikosta. Työpaikalla tapahtuva oppiminen kestää tavallisesti viisi–kahdeksan viikkoa. Jakson pituus riippuu esimerkiksi siitä, mitä tutkintoa tai tutkinnon osaa suoritat.

Sopisiko verkko-opiskelu sinulle?

Verkko-opiskelu voi sopia sinulle, jos olet itseohjautuva, osaat toimia suunnitelmallisesti ja haluat ottaa paljon vastuuta omasta oppimisestasi. Verkko-opiskelussa tarvitset rohkeutta ja taitoja digivälineiden käyttöön.

Vaikka opiskelutapa voi sopia hyvin työssäkäyvälle, tarvitset työn ja opintojen yhdistämiseen etukäteissuunnittelua ja joustoa omalta työpaikalta. Mietithän etukäteen arjen järjestelyjä, jotta saat varmasti aikaa opiskelulle! Verkko-opiskelussa parasta on, että voit opiskella Suomen Diakoniaopistossa, vaikka et asuisi kampuspaikkakunnilla – kunhan olet valmis välillä tulemaan myös kampukselle!

Työvaltainen opiskelu

Työvaltainen opiskelu tarkoittaa, että opiskelet ensisijaisesti alasi työpaikalla ja teet työtehtäviä ammattilaisen ohjaamana. Sinulla ei ole työsuhdetta työpaikkaan. Tutkinnosta riippuen voit vaihtaa työpaikkaa opiskelun aikana, jotta saat monipuolista harjoittelua työtehtäviin. Parasta koulutusmuodossa on se, että pääset harjoittelemaan paljon käytännössä ja voit yhdistää koulusta saatuja tietoja heti oikeisiin työtehtäviin.

Tutkinnon osien opiskeluun kuuluu 1-2 lähipäivää viikossa kampuksella tai lyhyitä lähiopiskelujaksoja. Niiden aikana opiskelet esimerkiksi kampuksella oman ryhmäsi kanssa tai verkkokampus Ellissä itsenäisesti.

Sopisiko työvaltainen opiskelu sinulle?

Työvaltainen opiskelu voi sopia sinulle, jos haluat soveltaa oppimiasi asioita heti käytäntöön. Opiskeluviikot ovat monipuolisia, ja saat olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä sekä työpaikalla että koulussa.

Pitkien työelämäjaksojen aikana sinulla on mahdollisuus perehtyä työpaikkojen toimintaan monipuolisesti. Ehkäpä työvaltaisen opiskelun kautta löydät itsellesi sopivan työpaikan, jonka kanssa voit tehdä oppisopimuksen!

Opiskelu oppisopimuksella

Oppisopimusta varten sinun täytyy hankkia työpaikka, joka on valmis solmimaan kanssasi työsuhteen. Sen jälkeen työpaikka ja koulun oppisopimuspalvelut sopivat oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä.

Oppisopimuksessa opiskelet ensisijaisesti työpaikallasi. Koululla opiskelet tavallisesti kerran viikossa. Oppisopimuksella voit suorittaa tutkinnon osia tai koko tutkinnon. Tutustu oppisopimukseen tarkemmin täältä.

Nämä koskevat kaikkia ammatillisia perustutkintoja:

  • Opintojesi alussa teet omaopettajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Koko opintojesi ajan pidämme säännöllisiä HOKS-keskusteluja, joissa suunnittelemme yhteistyössä opintojasi ja juttelemme mahdollisista tuen tarpeistasi opintojen aikana.
  • HOKSissa tunnistamme ja tunnustamme aiempaa osaamistasi, teemme yhteistyössä opiskeluusi vaikuttavia valintoja ja päivitämme urasuunnitelmasi.
  • Opiskelutapa voi muuttua opintojen aikana. Muutos voi johtua sinun tarpeistasi, oppilaitoksen tarjonnasta tai siitä, että siirryt oppisopimusopiskelijaksi.
  • Ammatillisten tutkinnon osien lisäksi opiskelet yhteisiä tutkinnon osia.
  • Voit opiskella yhteisiä tutkinnon osia verkkokursseilla, paja- tai lähiopetuksessa. Osaamista voidaan myös tunnustaa aiemmista opinnoistasi esim. lukiosta tai toisen ammatillisen tutkinnon yhteisistä opinnoista.
  • Kaikkiin ammatillisiin tutkinnon osiin kuuluu työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja näyttö. Näytössä osoitat osaamisesi käytännön työtilanteissa.