Rahoittaja | Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus, JOTPA |
---|---|
Hankkeen kesto | 01.08.2022 - 31.12.2024 |

Hankkeen tavoitteet
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskuksen tehtävänä on edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta sekä vastata nopealla toiminnalla työmarkkinoiden äkillisiin rakennemuutoksiin. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Hankkeen päätavoitteena on heikossa työmarkkinatilanteessa olevien henkilöiden työmarkkinakilpailukyvyn vahvistaminen. Hanke kohdistuu erityisesti ravintola-alalla ilman ammatillista koulutusta työskentelevien ammatillisen ja kielellisen osaamisen vahvistaminen. Lisäksi kohderyhmänä voivat olla muut työelämän ulkopuolella olevat (esim. kotiäidit), joilta puuttuu kokemus palkkatyöstä ja ammatillinen koulutus, mutta on alalle kiinnostusta.
Kohderyhmänä ovat erityisesti suomea toisena kielenä puhuvat, joiden kielitaito ei riitä hakeutumiseen suoraan ammatilliseen tutkintoon.
Hankkeen toteutus
Yksilöllisen suunnitelman mukaan toteutettua monimuoto-opetusta.
Lisätietoja hankkeesta
Koulutus tapahtuu ravintola-alan toimintaympäristössä. Koulutuksessa saadulla osaamisella voi työllistyä ravintola-alan avustaviin työtehtäviin tai jatkaa opintojaan ammatillisiin opintoihin. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa työelämässä mukana olevien työelämätaitoja niin, että muutostilanteissa uudelleen työllistyminen onnistuu. Opiskelu on sivutoimista. Siihen on mahdollista osallistua palkkatyön /kotityön ohella. Opiskelijalle rakennetaan yksilöllinen polku. Koulutuksen kesto on yksilöllisesti 3–6 kk.
Hankkeen tulokset
Ravintola-alan työtilanne oli hankkeen toteutuksen aikana sellainen, että hankkeen kohdetyhmään sopivia opiskelijoita ei löytynyt riittävästi. Kuluneen kahden vuoden aikana ilmeni, että suomen kielen taitoa vaaditaan erityisesti ruokapalveluita tuottavissa yrityksissä (suur- sekä palvelu- ja jakelukeittiöt). Sen sijaan suuressa osassa majoituspalveluita tuottavissa yrityksissä, ruokaravintoloissa ja jopa asiakaspalvelutehtävissä kahviloissa pääkaupunkiseudulla työllistyy, jos on englanninkielentaitoinen. Tämän lisäksi etniset ravintolat vaikuttavat työllistävän kotoutumisen alkuvaiheessa olevia henkilöitä, joiden työkieli on joku muu kuin suomi tai englanti. Suurella osalla hankkeen asiakashankinnan kautta kohdatuissa ravintoloissa työskentelevistä tai muuten koulutukseen soveltuvista henkilöistä ovat kielitaitonsa osalta niin alkuvaiheessa, että ammatillisten sisältöjen oppiminen suomen kielellä ei ollut vielä ajankohtaista.
Osallistujien tavoittamiseksi oltiin yhteydessä pääkaupunkiseudulla toimiviin vuokratyöfirmoihin, yrityksiin, jotka käyttävät paljon osa-aikaisia työntekijöitä, etnisiin ravintoloihin hyvien kulkuyhteyksien päässä kampuksesta, järjestötoimijoihin, joiden asiakkaina on maahanmuuttajataustaisia henkilöitä sekä opiskelijoiden verkostoihin. Hanketta myös markkinoitiin kaikkien soveltuvien tapahtumien yhteydessä, johon Suomen Diakoniaopisto oppilaitoksen osallistui. Lisäksi toteutimme somekampanjan, jonka tavoitteena oli erityisesti tavoittaa venäjän-, arabian- ja kiinankielisiä hakijoita.
Hankkeen puitteissa kehitimme S2-polun, jonka osissa oli mahdollista vahvistaa kielellistä-, digi- ja työtaitoihin liittyvää osaamista 4–20 h viikossa. Kahdeksan asiakkaan kanssa pääsimme esikartoitusvaiheeseen. Kaksi näistä ilmoittautui opiskelemaan. Toinen opiskelija vahvisti hankkeen puitteissa ammatillista sanastoaan ja suoritti 60 osp ammatillisia tutkinnonosia. Toinen asiakas pyrki vahvistamaan elintarvikehygienian osaamistaan.