Lähihoitaja
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Helsinki, Lahti, Oulu, verkkokampus.
Opiskeluaika 2–3 vuotta.
Perustutkinnon laajuus 180 osaamispistettä.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tavallisesti opiskelu kestää noin kaksi–kolme vuotta. Opiskeluaika on yksilöllinen. Opiskeluaika riippuu esimerkiksi siitä, onko sinulla aiemmin hankittua osaamista.
Lähihoitajaksi haluavalta vaaditaan monenlaisia taitoja ja ominaisuuksia. Tärkeintä on, että haluat työskennellä ihmisten kanssa ja heidän lähellään.
Lähihoitajan koulutus voi sopia sinulle, jos
– olet kiinnostunut ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista
– sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot
– olet palveluhenkinen ja vastuuntuntoinen
– tykkäät oppia uutta!
Myös kielitaidosta ja kulttuurien tuntemuksesta on sinulle taatusti hyötyä jo opintojesi aikana.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon voi opiskella monenlaisesta taustasta. Pohjakoulutukseksi riittää peruskoulu tai sitä vastaavat tiedot. Osalla opiskelijoistamme on ylioppilastutkinto, korkeakoulututkinto tai pitkä kokemus työelämästä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelu sopiikin erinomaisesti myös alanvaihtajille.
Opiskeluaikana opit olemaan erilaisten ihmisten apuna ja tukena arjessa ja hoidossa. Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia työssä alan arvoperustaa, toimintaohjeita sekä säädöksiä noudattaen.
Meillä voit opiskella lähihoitajaksi eri tavoin: oppien työpaikalla, itsenäisesti netissä tai opettajan ja opiskelukavereiden kanssa kampuksella. Voit valita elämäntilanteeseesi sopivan opiskelutavan. Opiskelutapa voi muuttua opintojen aikana. Muutos voi johtua sinun tarpeistasi, oppilaitoksen tarjonnasta tai siitä, että siirryt oppisopimusopiskelijaksi. Kaikissa opiskelutavoissa opiskellaan sekä teoriaa että opitaan tekemällä. Lisää erilaisista opiskelutavoista ›
Jos haluat opiskella lähihoitajaksi samalla töitä tehden, sinulle voi sopia parhaiten opiskelu oppisopimuksella. Ennen oppisopimuskoulutukseen hakemista sinulla on oltava työpaikka.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskeluun sisältyy pakollisia tutkinnonosia. Pakollisten osien jälkeen valitset itseäsi kiinnostavan osaamisalan, johon syvennyt tarkemmin. Lisäksi meillä voit syventää osaamistasi esimerkiksi hyvinvointiteknologiassa, vaativan asiakkaan kohtaamisessa tai lääkehoidossa.
Laaja-alaisten valmiuksien lisäksi lähihoitajan koulutuksessa saat erikoistuneemman osaamisen ja työelämän edellyttämän ammattitaidon vähintään yhdellä osaamisalalla.
Meillä voit erikoistua mihin tahansa seuraavista osaamisaloista eli työelämän osa-alueista:
• Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
• Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
• Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
• Ikääntyvien hoidon ja kuntoutuksen osaamisala
• Vammaistyön osaamisala
Lähihoitajan työ koetaan usein hyvin merkityksellisenä. Sosiaali- ja terveysalan ilahduttaa monipuolisuudella, ja alalla saa oppia koko ajan uutta. Ala myös työllistää hyvin. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi palvelukoti, kuntoutusyksikkö, kotipalvelu, terveyskeskus tai sairaala. Lähihoitajana olet tärkeä osa moniammatillisia tiimejä ja verkostoja.
Oppiminen ei pääty valmistumiseen. Perustutkinnon jälkeen voit hankkia lisää osaamista suorittamalla ammatti- tai erikoisammattitutkintoja. Voit myös jatkaa opiskelua ammattikorkeassa tai yliopistossa. Jatkopolkuja korkeakouluissa voivat olla esimerkiksi sairaanhoitajan, sosionomin tai lääkärin opinnot.
Sosiaali- ja terveysalan opintoihin liittyy muutamia lakisääteisiä asioita, joista ei jousteta. Lue enemmän terveydentilavaatimuksista ja rikostaustaotteesta täältä >
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoihin sisältyy alaikäisten parissa työskentelyä, joten opiskelijan on ennen ensimmäistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista esitettävä rikostaustaote.
Lisäksi työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Opiskelijalta edellytetään myös rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48 §.)