Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: Yulinin opinnoissa korostui käytännönläheisyys

”Tekemällä oppii parhaiten.” Yulin, 23, opiskeli Suomen Diakoniaopistossa vuoden. Siinä ajassa hän sai tarjoilijan ammatin, lisää itseluottamusta sekä jatkuvasti laajenevan suomen sanavaraston.

Roihupellossa tuulee ja kovaa. Yulin sukii silmilleen lennähtäneet hiukset korvan taakse ja kävelee Motonetin ja toimistokiinteistöjen ohi kohti Pulttitietä.

Suurin osa rakennuksista vaikuttaa olevan jo tyhjillään. Ihmiset ovat lähteneet töistä kotiin, onhan kello yli neljän.

Yulin istahtaa värikkäälle tuolille ja viittaa kohti viereistä, kolmikerroksista taloa. Siellä hän kävi koulua vuoden – tosin vain perjantaisin.

”Muu aika kului työssäoppimisessa ravintoloissa tai kahviloissa”, hän kertoo, ”mun työ kun on sellaista, että sen oppii parhaiten tekemällä.”

Koulus lisää itseluottamusta

Yulin on suorittanut ravintola- ja catering -alan perustutkinnon. Koulutuksessa oli kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: kokki tai tarjoilija.

Yulinista tuli tarjoilija. Tosin oppi hän myös ruoanlaittoa ja mikä parasta, pääsi kokemaan uusia ruokakulttuureja.

Hänen ryhmässään monet opiskelijat olivat muuttaneet Suomeen maailmalta, muun muassa Intiasta, Filippiineiltä, Thaimaasta ja Indonesiasta. Aina välillä he tekivät koulussa kotimaidensa herkkuja ja söivät niitä yhdessä.

Yulin itse on kotoisin Kiinasta ja muutti Suomeen viisi vuotta sitten.

”Ammattikoulussa opin tutkinnon lisäksi puhumaan suomea paremmin”, hän kertoo. Lisäksi kasvoi itseluottamus.

”Vaikka olen hieman ujo, olen saanut lisää rohkeutta. Tykkään olla asiakkaiden kanssa.”

Haaveissa vakituinen työ ja jatkokoulutus

Käytännönläheistä opetusta kuvaa hyvin se, että oppiminen tapahtuu monenlaisissa työympäristöissä kuten ravintoloissa, kahviloissa ja koulun ruokalassa.

Se on Yulinista hyödyllistä ja lisäksi usein hauskaa.

”Esimerkiksi viikonloppuisin ravintolassa opin, millaista on työskennellä kiireessä. Mukava kokemus olivat myös koulun juhlat, joihin osa opiskelijoista pääsi tekemään ruokaa ja tarjoilemaan.”

Tällä hetkellä Yulin tekee keikkaa tarjoilijana mutta tulevaisuuden haaveena on löytää vakipesti. Ehkä muutaman vuoden työputken jälkeen hän kouluttautuu vielä lisää – vaikkapa hovimestariksi.

Kiinnostuitko? Lue lisää tutkinnosta