Lähihoitajan työ on monipuolisempaa kuin usein luullaan. Työhön on mahdollista yhdistää esimerkiksi omaa harrastuneisuutta. Niin on tehnyt myös Ville.
Kaksi vuotta sitten Ville teki sen, mitä oli harkinnut pitkään. Hän haki opiskelemaan lähihoitajaksi 32-vuotiaana.
”Jo nuorempana musta tuntui, että tämä tulisi olemaan mun ala. Mutta ennen opiskelua ehdin olla 12 vuotta töissä toisissa hommissa. Kun alkoi tuntua, etten saa työstä enää muuta kuin rahaa, päätin, että on aika hakea opiskelemaan.”
Se kannatti.
”Tämä on tuntunut ehdottomasti merkityksellistä. Se, kun saa työskennellä ihmisten kanssa.”
Lähihoitajaksi aikuisena Suomen Diakoniaopistossa
Ville valmistui lähihoitajaksi keväällä 2021 Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta. Hänen opintonsa osuivat pitkälti koronan aiheuttamaan poikkeusaikaan.
”Viimeiset kouluajat olivat sellaisia, että heräsin, pesin hampaat, söin aamupalan ja istuin sängyn vieressä olevan työpöydän ääreen. Sitten kone auki. Onneksi opiskeltavat asiat oli niin äärettömän kiinnostavia, että jaksoin keskittyä”, Ville kuvailee.
Lähihoitajaksi opiskelevat valitsevat opintojen loppupuolella osaamisalan eli suuntauksen, johon haluavat erikoistua. Vaihtoehtoja on useita.
Ville erikoistui mielenterveys- ja päihdetyöhön.
”Päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvä ongelmat jäävät yhteiskunnassa edelleen vähän piiloon, samoin niistä kärsivät ihmiset. Saatamme ajatella, että he ovat jotenkin erilaisia kuin muut. Mutta eivät he ole. Sitä paitsi me kaikki ollaan alttiita päihde- ja mielenterveysongelmille. Ihminen, joka tällä hetkellä kärsii kyseisistä ongelmista, on myös elänyt aiemmin niin sanottua normiarkea”, Ville toteaa viisaasti.
Rakkaus luontoon saa näkyä lähihoitajan työssä
Jokainen työ tuntuu ajoittain raskaalta. Lähihoitajan ammatti ei ole tässä poikkeus.
Villen mukaan hänen työssään kuormitus on enimmäkseen psyykkistä. Onneksi omasta jaksamisesta voi pitää huolta ja sitä harjoiteltiin jo opintojen aikana.
Hänelle on jäänyt erityisen hyvin mieleen yksi, vaikuttava ajatus.
”Koulutuspäällikkö sanoi tunnilla, että mieli on tärkein työkalumme, josta täytyy pitää huolta.”
Villen mielestä myös elämänkokemus tuo apua jaksamiseen.
”Ehkä vähän kärjistetysti ei jaksa enää vouhottaa ihan kaikesta. Sitä ymmärtää hyvällä tavalla, että työ on työtä ja elämässä pitää olla muutakin”, Ville sanoo.
Villelle se ”muu” on koti Lahden maaseudulla, emäntä ja kaksi koiraa. Tärkeitä ovat myös harrastukset, jotka liittyvät kaikki luontoon.
”Eräjormaksi” itseään kutsuva Ville harrastaa esimerkiksi maastopyöräilyä, kalastusta ja valokuvausta. Rakkaus luontoon saa näkyä myös lähihoitajan työssä.
”Olen töissä tehostetussa palveluasumisessa, jossa asuu mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, joiden kanssa lähdemme usein laavuretkille.”
Retket ovat todella suosittuja.
”Luonnon keskellä paistellaan makkaraa ja ollaan. Siellä työ ei tunnu työltä ja asukkaatkin ovat erilaisia. Me kaikki rauhoitumme luonnossa.”
Haluatko opiskella lähihoitajaksi?