Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: Omasta monikulttuurisesta ryhmästä sai voimaa

Romaniasta kotoisin oleva Mihai Bucovschi hakeutui Suomen Diakoniaopistoon opiskelemaan kuullessaan, että lastenohjaajakoulutukseen haettiin maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita. Lastenohjaajakoulutus tuntui kiinnostavalta vaihtoehdolta Mihaille, joka on aina ollut luonteeltaan aktiivinen sekä pitänyt lasten kanssa touhuamisesta!

Koulusta jäi hyvät muistot

Mihai valmistui joulukuussa 2018 lastenohjaajaksi Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta. Koulusta ja opiskelusta jäi todella hyvät muistot. Päällimmäisenä mieleen jäi tsemppaavat opettajat, jotka jaksoivat auttaa ja kannustaa, vaikka välillä opiskelu oli rankkaa ja suomen kieli tuntui hankalalta. Myös omasta monikulttuurisesta ryhmästä sai voimaa sekä vertaistukea.

16 eri kansalaisuutta

“Porukassa oli 16 erilaista kansalaisuutta ja me opeteltiin paljon erilaisista kulttuureista. Tunnit olivat aina monipuolisia ja opettajat auttoivat meitä paljon katsomaan asioita erilaisia näkökulmista.”

Ryhmän sekä opettajien tuki auttoi myös alkuun vaikeilta tuntuneiden näyttöjen yli ja eteenpäin mentäessä opinnot alkoivat helpottua, rutiinit ja tapa opiskella löytyä. Suomen Diakoniaopistossa Mihail koki oppineensa myös paljon Suomen kulttuurista ja tavoista työelämässä sekä siellä solmittiin myös pysyviä ystävyyssuhteita yli kulttuurirajojen.

Opiskelijaryhmä pääsi hitsautumaan vielä tiivisti yhteen opintojen loppuvaiheessa, jolloin ryhmä toteutti upean lasten Jäljilläteatteriseikkailun yhteistyössä Lahden kaupunginteatterin kanssa osana ilmaisutaitojen ohjauksen opintoja.

Kasvattaja oppii myös itsestään

Mihai suosittelee lastenohjaajan työtä jokaiselle, joka on aktiivinen ja hänellä on halu ja into työskennellä lasten parissa. Hänen mukaansa ammatissa tarvitaan kärsivällisyyttä ja luovuutta. Tärkeinä piirteinä hän näkee myös hyvät vuorovaikutustaidot, tiimityön merkityksen sekä taidot hoitaa pieniä tapaturmia, joita lapsille saattaa helposti tulla päivän tohinoissa. Mihai kokee, että jokaisena päivänä lasten kanssa voi oppia uusia asioita lapsista sekä myös itsestään kasvattajana!

Mihai työllistyi heti valmistumisen jälkeen päiväkotiin ja sai sieltä myös vakituisen työpaikan. Tulevaisuuden haaveena hän haluaa muutaman vuoden kuluttua jatkaa opintojaan ammattikorkeaan tai yliopistoon.

Kiinnostuitko?