Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: Lähihoitajan tutkinnosta ammattikorkeakouluun

”Maahanmuuttaja voi olla muutakin kuin siivooja” – Dembo jatkoi lähihoitajan tutkinnosta ammattikorkeakouluun. Sä voit itse määritellä, kuka oot. Niin Dembo, 34, on ajatellut ja elänyt: hän ei suostunut stereotyyppiseen maahanmuuttajan osaan työmarkkinoilla vaan lähti rohkeasti suorittamaan itselleen korkeakoulututkintoa. 

Yksi päivä 17 vuoden takaa on painautunut Dembon mieleen. Oli toukokuuksi erikoisen lämmintä, jopa kesäistä. Aurinko paistoi, kun 17-vuotias nuorimies saapui Gambiasta Suomeen. Dembon pitkä matka oli päättynyt ja toinen aluillaan.

Hän aloitti lähes heti Suomeen saavuttuaan kieliopinnot, sillä Dembolle oli itsestään selvää, että hän haluaa opiskella ja työllistyä.

”Kieliopintojen ja lukiokokeilun jälkeen aloitin maahanmuuttajien valmentavassa koulutuksessa Diakoniaopistossa. Sen jälkeen menin opiskelemaan lähihoitajaksi, mutta opinnot jäivät silloin kesken elämäntilanteen takia”, Dembo kertoo.

Dembo ei lannistunut vaan meni töihin: ensin henkilökohtaiseksi avustajaksi, sitten keikkalaiseksi vammais- ja vanhustyöhön. Työskennellessään pitkään sijaisena asumispalveluyksikössä, hän ehdotti työnantajalle järjestelyä, josta olisi iloa jokaiselle.

”Suoritin opinnot sitten loppuun työssäoppimisena ja sain lähihoitajan paperit käteen. Vaikka tie on ollut monimutkainen, määränpää on tärkein.”
Se määränpää on korkeakoulututkinto.

Sosionomin opinnoissa on hyötyä lähihoitajan kokemuksesta

Dembo pääsi ensimmäisellä hakukerralla ammattikorkeakoulu DIAKiin opiskelemaan sosionomiksi.

”Sekä lähihoitajataustasta että työkokemuksesta on ammattikorkeaan pääsyssä ja opinnoissa paljon hyötyä”, Dembo iloitsee.

Dembosta on tärkeää, että Suomessa maahanmuuttajataustaiset löytäisivät tien korkeakouluihin.

”Pitää luoda mahdollisuuksia ja esimerkkejä että maahanmuuttaja voi olla muutakin kuin siivooja tai muussa matalapalkkatyössä”, Dembo toteaa. Hän kertoo haluavansa työskennellä tulevaisuudessa nuorten maahanmuuttajien kanssa, jotta voi tarjota näille samaistumispinnan.

Dembo uskoo, että jokainen voi määritellä sen, mitä itsestä tulee eikä muiden tarjoamiin rooleihin tarvitse tyytyä. Hän on niin positiivinen, että välillä kuulostaa kuin vaikeuksia ei koskaan olisi tielle tullutkaan. Onko näin?

”Ei! Välillä uuden kielen ja kulttuurin kanssa on tuntunut, että seinä tulee vastaan eikä tästä pääse eteenpäin. Silloin opettajat, opinto-ohjaajat ja läheiset on kannustanut. Niin kuin mun vaimo, joka on sanonut, että kyllä sä pystyt siihen – mihin vaan, jos haluat.”

Ja Dembo on halunnut ja pystynyt.