Siirry sisältöön

Nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot auttoivat ammatti-korkeaan

Iloinen, positiivinen ja yltiösosiaalinen Heidi Westerholm tiesi jo Suomen Diakoniaopistossa aloittaessaan suuntaavansa tulevaisuudessa ammattikorkeakouluun.  Nuoriso- ja yhteisöohjaajaopinnoista Heidi nappasi mukaan paljon tietoa, hienoja kokemuksia sekä arvokkaita verkostoja.

Keväällä 2020 Heidin piti lähteä pohtimaan uutta urasuuntaa, kun ei selkävaivojen vuoksi pystynyt enää työskentelemään aiemmassa työtehtävässä. Onneksi Suomen Diakoniaopistossa tarjottiin kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opintoja, joihin Heidi tarttui innolla.

Aikuisena opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi

Aloittaessaan opinnot Heidi oli 30-vuotias ja perheellinen, mutta hänen muut opiskeluryhmäläiset olivat tulleet opiskelemaan peruskoulun jälkeisen yhteishaun kautta. Aluksi Heidi koki, että ryhmään mukaan pääseminen oli haastavaa.

”Kerran yhdellä tunnilla jouduin ärähtämään luokkakavereille, että ovat hiljaa, kun toiset pitivät esitelmää. Se mursi selvästi jään ja sen jälkeen kaikkien kanssa oli helppo jutella”

Jo opintojen aikana arvokasta työkokemusta

Nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot sisältävät useita työelämässä oppimisen jaksoja, joita Heidi suoritti mm. nuorisotalolla sekä jalkautuvassa nuorisotyössä.

Viimeisen opiskeluvuoden alussa Heidi suoritti työelämässä oppimisen jakson Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA). Heidi onnistui niin hyvin, että sai vuodeksi työpaikan TELMA-koulutuksessa avustajana.

Vaikka Heidin oli tarkoitus suorittaa viimeinen vuosi päätoimisesti opiskellen ja työtarjous tuli yllättäen, työn ja opintojen yhteensovittaminen järjestyi Teemu-opettajan avustuksella vaivattomasti.

”Työ TELMA-koulutuksessa oli todella opettavainen. Oli hauskaa, kun oppi luottamaan itseensä ja sai olla osana opiskelijoiden päivittäistä elämää”

Heidi kuvailee Suomen Diakoniaopistoa turvalliseksi ympäristöksi oppia ja opiskella.

”Kaikista pidetään huolta ja kaikilla on hyvä olla. Enkä tarkoita pelkästään fyysistä turvallisuutta, vaan myös erilaisia palveluita on tarjolla tuen tarpeessa oleville”

Kuvassa Heidi on TELMA-koulutuksen harjoittelujaksolla. Heidi vei osana työssäoppimista ryhmän Hakaniemen rantaan siivoamaan 130-hankkeen teemoilla.

Toiminnallista opiskelua ja tärkeitä verkostoja

Nykyisin Heidi on sekä Suomen Diakoniaopiston alumni että entinen työntekijä. Parasta nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnoissa oli hänen mielestään vuorovaikutteinen opetus, josta Heidi antaa opettajalleen Teemu Sulaojalle suuret kiitokset.

”Teemu osasi käsitellä asioita, myös vaikeita, huumorin kautta”

Nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot sisältävät myös paljon toiminnallisuutta, esimerkiksi erilaisten ryhmäytymisharjoitusten ja leikkien ohjausta.

”Kivaa oli, kun päästiin oman opiskeluryhmän kanssa 2.opiskeluvuotena vetämään ryhmäytymisharjoituksia uusille opiskelijoille.”

Ammattitaidon lisäksi Heidi sai opiskeluaikana tärkeitä verkostoja. Hän kertoo, että opiskeluryhmän WhatsApp-ryhmä on edelleen aktiivinen paikka, jossa jaetaan kuulumisia ja erilaisia työmahdollisuuksia.

”Meidän ryhmässämme valmistuttiin tosi eri aikoihin. On kiva kuulla, mitä heille kuuluu ja missä he työskentelevät.”

Rohkeasti kohti AMK-opintoja ja tulevaisuuden työkuvioita

Heidi valmistui nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi 6 kuukautta etuajassa, joulukuussa 2022. Työ TELMA-koulutuksessa piti hänet vielä Suomen Diakoniaopistolla toukokuuhun 2023 saakka.

Saman vuoden elokuussa hän aloitti Sosionomi AMK-opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK). Uudet opinnot toivat mukanaan myös uuden asuinpaikkakunnan.

”Muutin opiskelupaikkakunnalle kaksi päivää ennen opintojen alkua”

Sosionomiopinnoista Heidi pitää todella paljon. Heidi opiskelee pääsääntöisesti lähiopetuksessa, jonka hän kokee olevan hänelle helpoin tapa oppia.

Heidi ei ole vielä täysin varma, millaisia tulevaisuuden urahaaveita hänellä on. Nyt hän opiskelee innokkaasti ja toimii osa-aikatyössä kehitysvamma-alalla. Sosionominopinnoissa hän aikoo kokeilla erilaisia työympäristöjä ja työtehtäviä, joista sitten löytää itselle mieleisen työkentän.

Yksi asia on kuitenkin varma, toimistotyö ei sovi Heidille, sillä hän tarvitsee työn, jossa saa liikkua.

Heidin vinkit AMK-opintoja pohtivalle

Heidi suosittelee niin nuoriso- ja yhteisöohjaajan kuin sosionomiopintoja kaikille alasta ja työstä kiinnostuneelle. Työmahdollisuuksia on runsaasti ja opinnot ovat mielenkiintoisia.

Heidi antaa myös muutaman vinkin perustutkintoa opiskeleville, jotka ovat kiinnostuneita tulevaisuudessa opiskelemaan myös ammattikorkeakoulussa:

  • Älä jännitä opiskelun määrää. Opiskelu tuntuu aluksi paljolta, hyvällä suunnittelulla ja aikatauluttamisella, pääsee pitkälle.
  • Tarvitset itseohjautuvuutta. Ainakin Heidin opinnoissa on paljon ryhmätöitä, mikä vaatii itseohjautuvuutta, jotta ryhmätehtävät valmistuvat aikataulussa
  • Nauti opinnoista ja osallistu opiskelijatapahtumiin. Ammattikorkeakoulut tarjoavat erilaisia tapahtumia, Heidin opiskelijahaalareissa on jo miltei 30 merkkiä.

Sinusta nuoriso- ja yhteisöohjaaja?

– Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa
– Opiskelu on merkityksellistä ja usein myös hulvattoman hauskaa! Opiskelussa hyödynnetään erilaisia menetelmiä, jotka tukevat oppimista ja antavat eväitä tulevaan työhön.
– Voit hakea opiskelemaan kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympärivuoden.

– Tiesitkö, että ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opiskeluoikeuden?
– Korkeakouluopintoihin voi hakea jo sen lukukauden aikana, jolloin valmistuu.
– Suomen Diakoniaopiston opiskelijat saavat ohjausta jatko-opintoihin hakeutumisessa opinto-ohjaajalta.