Siirry sisältöön

Natalia opiskeli hoiva-avustajaksi vuodessa

Natalia tuli Suomeen parisen vuotta sitten ja haki opiskelemaan hoiva-avustajaksi, koska haluaa auttaa ihmisiä. Hän korostaakin, että hoiva-avustajalla pitää olla hyvät vuorovaikutustaidot ja työhön sopiva luonteenlaatu. Hoiva-avustajan koulutus valmistaa hyvin jatko-opintoihin lähihoitajaksi, johon Natalialla onkin jo jatkokoulutuspaikka.

Helsingissä asuva Natalia Likhatcheva tuli Suomeen parisen vuotta sitten. Hän syntyi Ukrainassa, mutta asui Venäjällä, missä hän opiskeli erityisopettajaksi ja työskenteli lastentarhan opettajana opettaen lapsille muun muassa piirtämistä ja maalaamista.

Natalia hakeutui työvoimakoulutuksena tarjottavaan hoiva-avustajan koulutukseen TE-toimiston kautta, sillä hän halusi työn, jossa pääsee auttamaan ihmisiä. Hoiva-avustajaksi voi valmistua noin vuodessa suorittamalla kolme tutkinnon osaa lähihoitajan koulutuksesta. Tämä pätevöittää hoitoalan avustaviin tehtäviin kuten asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. 

Natalia kertookin, että hoiva-avustajalla pitää olla hyvät vuorovaikutustaidot ja työhön sopiva luonteenlaatu. Hän opiskeli suomen kieltä verkossa jo Venäjällä asuessaan ja opiskelee suomea edelleen, sillä hän haluaa hallita kielen hyvin. Välillä Natalia turhautuu, kun toinen kieli ei aina suju.

”On vaikeaa, kun itseään ilmaisee hyvin omalla äidinkielellään ja toisella kielellä joutuu hakemaan enemmän sanoja”, hän kertoo nauraen.

Natalia oli työharjoittelussa ryhmäkodissa, jossa hän hoiti vaikeasti kehitysvammaisia henkilöitä. Työssä oli tärkeää olla läsnä ja huomioida asiakkaiden tarpeita katsomalla, kuuntelemalla ja koskettamalla, sillä he eivät välttämättä pysty ilmaisemaan itseään puheen avulla.

”Hoiva-avustajan työssä ollaan hyvin lähellä asiakasta, konkreettisesti iholla. On tärkeää myös osata oikeat asennot, joilla voi turvallisesti nostaa ja siirtää asiakasta. Näitä olemme muun muassa oppineet koulutuksessa”, hän kertoo.

”Hoiva-avustajan opinnoissa parasta on ollut ihana omaopettaja, joka puhuu selkosuomea. Opintojen aikana olen saanut paljon tietoa ja osaamista, jota olen voinut hyödyntää työssäni.”

Natalia valmistui hoiva-avustajaksi kesällä ja jatkaa kesätöissä ryhmäkodissa. Hoiva-avustajan koulutus valmistaa hyvin jatko-opintoihin lähihoitajaksi, johon Natalialla onkin jo jatkokoulutuspaikka. Nyt hän toivoo saavansa työelämäkumppanin tarjoaman oppisopimuspaikan.

Natalia on viihtynyt hyvin kehitysvammaisten ryhmäkodissa: ”Minulla on hyvä tiimi ja työkaverit sekä asiakkaat. Muiden auttamisesta tulee hyvä mieli. En myöskään hätkähdä tähän työhön liittyviä eritteitä, jotka voivat olla jollekin muulle kauhistus. Ne ovat luonnollisia ja kuuluvat elämään.”

Natalian vinkit hoiva-avustajan koulutuksesta kiinnostuneille:

”Hoiva-avustajan työ sopii ihmiselle, joka haluaa auttaa muita ihmisiä, eikä pelkää olla lähellä toista ihmistä ja koskettaa häntä. Hoiva-avustajalla pitää myös olla hyvä psyykkinen ja fyysinen terveys, sillä työssä täytyy muun muassa nostella ja siirtää ihmisiä. Myös suomen kieltä on hyvä osata.”

Natalia opiskeli Suomen Diakoniaopiston järjestämässä työvoimakoulutuksessa, johon tukea tarjosi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen lisärahoitus ”Tukea S2-hoiva-avustajaopiskelijoille Helsinkiin”. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.