Suomeen kansainvälisen rekrytoinnin kautta muuttanut Patrick oppi reilussa vuodessa suomen kielen ja valmistui lähihoitajaksi. Syksyllä hän jatkaa suoraan jatko-opintoihin.
Suomeen on viime vuosina rekrytoitu hoiva-alan ammattilaisia ulkomailta, erityisesti Filippiineiltä. Filippiineillä koulutetaan sairaanhoitajia yli oman työvoiman tarpeen, ja siksi moni sairaanhoitaja suuntaa töihin ulkomaille.
Sairaanhoitajan pohjakoulutus on myös filippiiniläisellä Patrick Delos Reyesillä. Patrick alkoi suunnitella ulkomaille muuttoa jo vuonna 2020 koronan ja henkilökohtaisessa elämässä tapahtuneiden muutosten myötä.
Suomesta hän kiinnostui lukemiensa positiivisten uutisten ansiosta.
”Netissä uutisoitiin, että Suomi on maailman onnellisin maa. Se herätti kiinnostukseni”, Patrick kertoo.
Niinpä jo seuraavana vuonna Patrick muutti ensimmäisen kerran Suomeen ja aloitti sairaanhoitajan opinnot ammattikorkeakoulussa.
”Opinnot olivat englanniksi, joten ne sujuivat hyvin, mutta työt eivät onnistuneet.”
Kielitaidon puute esti Patrickia tekemästä sairaanhoitajan töitä. Potilasturvallisuuden takia Suomessa on terveydenhuollon ammattihenkilöille tarkat kielitaitovaatimukset. Patrick päätyi palaamaan takaisin Filippiineille.
Kansainvälisessä rekrytoinnissa kielitaito kehittyy
Vaikka ensimmäinen opiskeluyritys kaatui kielitaitoon, Patrick ei luopunut suunnitelmistaan. Hän onnistui nopeasti pääsemään mukaan kansainväliseen sote-alan rekrytointiin Suomessa toimivan yrityksen kautta.
Kansainvälisessä rekrytoinnissa kielitaitoa aletaan harjoittaa jo ennen Suomeen saapumista. Patrick opiskeli suomea noin puoli vuotta Filippiineillä. Sen jälkeen hän pääsi muuttamaan ja aloittamaan lähihoitajan opinnot.
Suomen Diakoniaopisto kouluttaa kansainvälisen rekrytoinnin ryhmiä sekä Helsingissä että Oulussa yhteistyössä rekrytoivien yritysten kanssa. Opiskelijat opiskelevat oppisopimuksella, jolloin heillä on samaan aikaan työsuhde yrityksiin. Patrickin tapauksessa hänen työnantajansa opiskeluaikana oli Rinnekoti ja yksikkönä vammaispalvelut.
Vaikka Patrickilla on sairaanhoitajan tausta kotimaastaan, työ vammaisten henkilöiden kanssa oli hänelle uutta. Rinnekodissa hän pääsi tekemään töitä metsäaiheisessa työtoiminnassa: ohjaamaan asiakkaita puuklapin tuottamisessa, autojen pesussa ja viheralueista huolehtimisessa. Välillä hän oli mukana taiteen ja käsitöiden tekemistä ohjaavassa työtoiminnassa.
”Työ kehitysvammaisten parissa on mukavaa. Filippiineillä olin töissä poliklinikalla, kun taas Rinnekodilla olen enemmän läsnä asiakkaiden kanssa ja työskentelen heidän lähellään. Tykkään nähdä, mitä asiakkaat ajattelevat työstäni. Se antaa työlle merkityksen.”
Koko työyhteisö auttaa kielenoppimisessa
Patrick oli koko opiskeluajan ahkera opiskelija. Oppisopimuskoulutuksessa valtaosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, mutta opintoihin kuuluu myös lähiopetusta kampuksella ja itsenäistä opiskelua.
Rinnekodissa Patrickilla oli oma työpaikkaohjaaja Robert, jolla oli aiempaa kokemusta sekä lähihoitajaopiskelijoiden että sairaanhoitajaopiskelijoiden ohjaamisesta. Robert on ollut avainhenkilö Patrickin työssäoppimisen suunnittelussa ja toteutuksessa.
”Patrick on ollut tosi omatoiminen ohjattava, ja sairaanhoitajataustan takia hän on oppinut todella nopeasti. Hän on osannut alusta pitäen toimia ihmisten kanssa ja sisäistänyt äkkiä sosiaalialan käytännöt”, Robert kuvailee.
Ammatillisen osaamisen lisäksi Robert ja koko Rinnekodin lähityöyhteisö ovat tukeneet Patrickia kielitaidon hankkimisessa.
”Vaikka Patrickilla oli jo alussa suomen osaamista, päätemuodot tekevät kielestä aika vaikean oppia. Siksi puhuimme aluksi englantia, jotta ei tulisi väärinymmärryksiä. Koko ajan lisättiin suomea ja käytiin yhdessä läpi opiskelu- ja organisaatiotekstejä. Vähitellen kielitaito on vahvistunut”, Robert kertoo.
Patrickin opiskelut sujuivat nopeaan tahtiin, ja hän valmistui lähihoitajaksi alle vuoden opiskeluajan jälkeen.
”Opinnot antoivat minulle ammattitaitoa sosiaali- ja terveysalalle Suomessa ja kieliosaamisen. Sain työskennellä ohjaajien ja opettajien kanssa, jotka tukivat minua koko oppisopimuksen ajan ja auttoivat voittamaan haasteet”, Patrick kiittelee.
Erityisen tärkeänä hän pitää sitä, että opinnot auttoivat ymmärtämään asiakkaiden yksilöllisyyden.
”Opinnoissa korostettiin empatian merkitystä ja asiakkaan kohtelua yksilönä, jolla on yksilölliset huolenaiheet ja tarpeet. Tämän osaamisen kautta voin tarjota asiakaslähtöistä hoitoa”, hän summaa.
Työt Rinnekodissa ovat jatkuneet valmistumisen jälkeen. Syksyllä Patrick aloittaa myös uudelleen sairaanhoitajaksi pätevöitymisen Suomessa.
Nyt hänellä on kielitaito, joka varmasti riittää.