Suomen Diakoniaopiston ja Menten pitkäjänteisen yhteistyön tuloksena syntyi Menten henkilöstön tarpeisiin räätälöity mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon kokonaisuus. Mente tukee palveluillaan ja hanketoiminnallaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien toipumista ja oman elämän haltuunottoa.
Alun perin tarkoituksena oli toteuttaa mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon yksi osa keväästä 2022 marraskuulle 2023. Opiskelijoiden oppimisinnokkuuden, hyvien oppimiskokemusten ja opiskelijoiden palautteen pohjalta päätimme jatkaa yhteistä koulutusmatkaa tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa koko mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto työnsä ohella. Opintokokonaisuuden suorittaminen kestää vuoden 2025 maaliskuun loppuun saakka.
Ensimmäinen tutkinnon osa käsitteli mielenterveys- ja päihdetyön menetelmiä ja toinen toimimista mielenterveys- ja päihdetyön kentällä. Kolmas tutkinnon osa käsittelee ikääntyneitä mielenterveys- ja päihdetyössä ja neljäs lähi- ja läheisverkostossa toimimista. Tässä tutkinnon osassa lisätään muun muassa kokemusosaamisen näkökulmia osaksi omaa ammatillisuutta.
Koulutuskokonaisuus toteutetaan lähi-iltapäivillä Kannuskadun palvelukeskuksessa, sekä verkko-opintoina. Kaikki koulutuksen teemat ovat liittyneet vahvasti mielenterveys- ja päihdetyöhön.
Toipumisorientaatio, yhteinen oppiminen ja osaamisen jakaminen koulutuksen lähtökohtana
Mentellä työorientaationa on ollut vuosia toipumusorientaatio ja tästä lähtökohdasta myös koulutuskokonaisuutta lähdettiin suunnittelemaan. Toipumisorientaation viitekehys pohjaa yksilöllisyyden, osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja jokaisen ihmisen kasvun mahdollisuuteen. Koulutuskokonaisuudessa ovat korostuneet, yksilöllisyys ja identiteetti, osallisuus yhteisössä, kokemuksellisuuden merkitys, positiivinen mielenterveys, kohtaamisosaaminen, traumatietoisuus ja toivon merkitys toipumisessa.
Toiminnan perustana Mentellä on HA(LL)USSA HYVÄ ELÄMÄ -ajattelu, joka tarkoittaa sitä, että toipuminen ja oman elämän haltuun ottaminen on aina muuttuva ja yksilöllinen prosessi. Näihin yksilöllisiin polkuihin opintokokonaisuus antoi työntekijöille tietoa, taitoa ja uskoa omiin kykyihin tukea asukasta uuden merkityksellisen elämän ja sairauksista erillisen identiteetin, uuden minäkuvan, luomiseen.
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto tarjoaa työhön tietoa ja työvälineitä
Moni opiskelija suoritti ensi kertaa opintoja verkossa, verkkoalustaa hyödyntäen. Opiskelijat kertoivat haastavista hetkistä, onnistumisista, oivalluksista ja siitä, että opinnot vastasivat heidän tarpeitaan. Opiskelijat ovat kokeneet saaneensa tekemälleen työlle sanoittamista, haastavien tilanteiden läpikäymistä, uudenlaista hahmotusta ja teknistä osaamista sekä vahvistusta sille, että he ovat tehneet asioita oikein. Tämän tunteen moni kertoi vievänsä työarkeen, motivaationa, sitoutumisena, kiinnostuksena ja oman työn arvostuksena sekä aivan uudenlaisina menetelminä.
Koulutuksessa toteutui myös yhdessä tekeminen ja toisessa työpisteessä työskenteleviin työntekijöihin tutustuminen. Kehittämistehtävät liittyivät asukkaisiin, sillä opiskelijat halusivat tällä kokonaisuudella tuoda yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä osaksi palvelukeskuksien arkea. Koulutukseen osallistui työntekijöitä jokaisesta Menten yksiköstä. Ratkaisukeskeisesti sanottuna, “se kasvaa mitä katsot ja omaa ammatillisuutta täytyy kastella, että se pääsee kasvamaan ja kukoistamaan.” Ammatillinen kehittyminen ei pysähdy koskaan.
Oppisopimuskoulutus mahdollistaa osaamisen kohdentamisen olemassa oleviin koulutustarpeisiin
Koko tutkinnon suorittaminen vaatii opiskelijalta kiinnostusta, innostusta ja sinnikkyyttä sekä oman itsensä johtamista. Tässä koulutuksessa on opiskeltu asiakokonaisuuksia lähiopetuksena 20 iltapäivän ajan ja myös verkko-opintoina.
Mentellä oppisopimus koulutusmuotona on koettu erinomaiseksi tavaksi täydennyskouluttaa omaa henkilöstöä ja tuoda opinnot, näytöt ja kehittämistehtävät osaksi omaa työtä. Organisaation yhteinen osaaminen kasvaa ja menteläisyys vahvistuu. Opintojen myötä Mentellä tulee jatkossa työskentelemään reilut 20 mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon suorittanutta työntekijää, joilla on käytössään vankka mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen. Tätä osaamista he hyödyntävät työssään päivittäin.
Tällaista tapaa täydennyskouluttaa henkilöstöä olisi hyvä tehdä enemmän. Kun opiskelijat ja työnantajat voivat vaikuttaa osaamisen kehittämiseen ja opintojen suunnitteluun, se tuottaa sitoutumista, vastuuta ja merkitystä siitä, mitä ja miksi opiskellaan. Suomen Diakoniaopistossa tämä on todettu parhaaksi toimintatavaksi arviointien, yhteisten toteutusten ja palautteiden perusteella. Tarvitaan tiivistä yhteistyötä oppilaitoksen ja työelämän kesken sekä jatkuvaa vuoropuhelua. Työnantaja voi mahdollistaa paljon, jota myös opiskelijat arvostavat.
Lisätietoja
Kati Voivala
Suomen Diakoniaopisto
Asiakkuusvastaava, mielenterveys- ja päihdetyö
kati.voivala@sdo.fi
Anu Toikka
Mente Palvelut
Henkilöstö- ja työhyvinvointipäällikkö
anu.toikka@mente.fi
Suomen Diakoniaopisto on yksityinen ammatillinen oppilaitos, jolla on vahva arvopohja. Lämminhenkiset kampuksemme sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa, Oulussa ja verkossa. Vuosittain meillä opiskelee noin 4700 opiskelijaa eri koulutuksissa: ammatillisten tutkintojen lisäksi tarjoamme muun muassa täydennyskoulutusta, valmentavaa koulutusta ja aikuisten perusopetusta. Oppimisen pääosassa on aina opiskelija. Suomen Diakoniaopisto on saanut ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun kunniamaininnan vuosina 2022 ja 2024. Lue lisää sdo.fi.