Taitaja-tapahtuma on suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma Suomessa. Taitaja-kilpailu on ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka järjestetään vuosittain. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammattiin opiskelevat nuoret.
Suomen Diakoniaopisto on tällä hetkellä Skills-huippuvalmennusyksikkö, jossa kauneudenhoitolajin valmentajana toimii Skills-huippuvalmentaja Kaisa Sjöblom. Hän on toiminut 20 vuotta kauneudenhoitoalan opettajana ensin SKY-Opistossa, ja SKY-Opiston liityttyä Suomen Diakoniaopistoon, vuodesta 2018 lähtien Suomen Diakoniaopistossa.
Kaisa opiskeli alun perin kosmetologiksi SKY-Opistossa. Sen jälkeen hänelle on kertynyt monta tutkintoa: fysioterapeutti AMK, jalkojenhoidon ammattitutkinto, lymfaterapeutti, estenomi YAMK ja ammatillinen opettaja (AMO).
”Hakeuduin kauneudenhoitoalalle sattumien kautta. Merkonomina olin ajatellut enemmän kaupallista alaa”, Kaisa kertoo. Hän toimi myös kauneudenhoitoalan yrittäjänä 10 vuotta ennen opettajaksi ryhtymistään.
”Olin aluksi mukana valmentamassa kansainvälisiin kilpailukarsintoihin valmistautuvia kilpailijoita. Varsinainen Taitaja-valmentajan urani alkoi vuonna 2017, kun ryhdyimme valmistautumaan valmennettavan kanssa vuoden 2018 Taitaja-kilpailuun. Valmennettavistani on kaksi päässyt finaaliin ja yksi on voittanut pronssia. Vuonna 2024 olin Taitaja-kilpailun tuomarina lajissa 303, kauneudenhoito.”
Tällä hetkellä Kaisan valmennuksessa on kaksi kauneudenhoitoalan opiskelijaa. Joulukuussa julkistetaan semifinaalitehtävät ja itse semifinaali pidetään tammikuussa. Semifinaalista vain kahdeksan parasta kilpailijaa pääsee etenemään Taitaja-kilpailun finaaliin, joka pidetään Turussa toukokuussa.
Taitaja-valmennus tähtää ammattitaitojen ja mielen harjoittamiseen
”Taitaja-valmennus on pitkälle sitä, että valmistaudutaan tekemällä vanhoja kisatehtäviä, jotka löytyvät Skills-tehtäväpankista, laji 303 eli kauneudenhoito. Tehtävät liittyvät ihonhoitoon, asiakaspalveluun ja yrittäjyyteen. Erittäin tärkeä osa valmennusta on opiskelijoiden henkinen valmennus ja motivointi, jotta he jaksavat vetää rankan kisaurakan lävitse ja oppivat myös käsittelemään kisajännitystä”, Kaisa kertoo.
Skills-valmennusringissä Kaisa on mukana valmentamassa myös kansainvälisiin kilpailuihin tähtääviä kilpailijoita. EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu. WorldSkills puolestaan on maailmanmestaruuskilpailu, joka myös toteutuu joka toinen vuosi. Kilpailuissa ammattiin opiskelevat ja jo valmistuneet nuoret mittelevät oman alansa paremmuudesta noin 50 lajissa.
”Valmennusringin tapaamiset ovat avoimia, johon voivat osallistua muutkin valmennettavat. Omat Taitaja-kilpailijamme myös osallistuvat näihin. Huippuvalmennusrinkejä ei ole tarjolla kaikissa lajeissa, siksi tarvitaan aktiivisia toimijoita, jotka perustavat valmennusringin. Haluaisin tällaisia valmennusrinkejä myös muihin lajeihin, joihin Suomen Diakoniaopiston opiskelijat tulevaisuudessa voisivat osallistua”, Kaisa haaveilee.
SDO-tasolla on alettukin kehittää Taitaja-polkua osana perustutkintoja. Se tarjoaa selkeän mallin (tutkinnon osa Huippuosaajana toimiminen), jossa on mukana henkisen valmentautumisen työkaluja, prosesseja ja yhteiset resurssit.
Taitaja-kilpailuun osallistuminen auttaa opiskelijaa kehittymään huippuosaajaksi
Kaisa suosittelee Taitaja-kilpailuun osallistumista, sillä se auttaa opiskelijaa kehittymään oman ammattialansa huippuosaajaksi vahvistamalla sen vaatimaa osaamista monipuolisesti.
”Kilpailuosallistuminen näyttää hyvältä CV:ssä. Se myös lisää kilpailijan tunnettuutta ammattipiireissä ja auttaa työllistymisessä, varsinkin jo pääsee finaaliin. Kilpailussa on aina mukana sponsoreita, joiden edustajat toimivat myös tuomareina. Kauneudenhoitoala on pieni ja siksi verkostoituminen on tärkeää. Taitaja-kilpailu on myös ammatillisen koulutuksen tärkein tapahtuma, jossa mitaleille sijoittuneet saavat rahapalkinnot.”
”Kukaan ei ole koskaan harmitellut kilpailuun osallistumista. Se on myös opettajalle ja opiskelijalle yhteinen kokemus, josta saan itsekin tosi paljon. On mahtavaa tukea opiskelijaa tiukassa paikassa”, Kaisa hehkuttaa.
Kaisalle Taitaja-kilpailu valmennuksineen on intohimoasia, joka tuo opettajan työhön lisää paloa. Kisoissa on aina myös hyvä henki, vaikka ollaankin tosissaan. Hän myös kiittelee sitä, että Suomen Diakoniaopistossa nähdään Taitaja-kilpailu tärkeänä asiana ja työnantaja tukee valmentajana toimimista.
Millainen on hyvä Taitaja-kilpailija? Kaisa Sjöblom listaa ominaisuuksia:
• Sitoutunut ja motivoitunut opiskelija
• Kilpailuhenkinen
• Valmis valmentautumaan
• Käyttää aikaa valmennuksiin myös lukujärjestyksen ulkopuolella
• Haluaa kehittyä huippuosaajaksi
• Kokee intohimoa omaa ammattialaansa kohtaan