

Haluatko hyödyntää omia elämän kokemuksiasi ammatillisesti? Pohtia omaa osaamistasi ja elämänkokemuksiasi? Elämällä oppii! -valmennus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä, reflektoida yhdessä muiden kanssa ja saada uusia eväitä työhön. Tällä sivulla on kuvattuna Elämällä oppii! -valmennuksen tausta, tavoitteet, sisältö ja menetelmät. Malli on myös vapaasti muokattavissa omaan tilanteeseen ja valmennettaville sopivaksi.
Kehittämisprosessi
Kokemusosaamisen valmennus on syntynyt yhteiskehittämisprosessin tuloksena Kokonaisena työssä -hankkeessa (ESR+) 2023–2025. Alla olevasta kuvassa näkyy kehittämisprosessin eteneminen.
Valmennuksen tietopohjana ja kehittämisen lähtökohtana on ollut kartoitus sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaamisesta. Selvityksessä saimme vastauksia yli 500 opiskelijalta ja ammattilaiselta liittyen kysymyksiin omien elämänkokemusten hyödyntämisestä ammatillisesti. Selvitys toimi lähtökohtana työpajoille, johon osallistui yli viisikymmentä opettajaa, opiskelijaa ja ammattilaista eri puolilta Suomea. Työpajojen pohjalta luotiin ensimmäinen malli valmennukselle, jota päästiin testaamaan syksyllä 2023 ensimmäisessä pilotissa. Pilottiin osallistui pitkän kokemuksen omaavia ammattilaisia. Valmennus koostui kahdesta lähitapaamisesta ja kolmesta lyhyemmästä verkkotapaamisesta.
Keväällä 2024 testasimme valmennusta verkko-oppimisympäristössä. Toiseen pilottiin osallistui pitkän kokemuksen omaavia ammattilaisia sekä sosionomi opiskelijoita, joista monet olivat opintojensa alkuvaiheessa. Kolmas valmennuspilotti alkoi syksyllä 2024 ja päättyi helmikuussa 2025. Osallistujina oli erikoisammattitutkintoa suorittavia ammattilaisia. Osallistujilta kerättiin valmennuksista palautetta ja sisältöä kehitettiin koko prosessin ajan. Keväällä 2025 valmennusmalli viimeisteltiin sekä mallinnettiin. Löydät tietoa valmennuksesta Kokemusosaamisen voima -julkaisun artikkelista, Innokylästä sekä näiltä sivuilta.

Tavoite
1.Kokemustiedon ja –osaamisen kiinnostavuuden lisääminen ja arvon nostattaminen
2.Kaikenlaisen kokemuksen normalisoinnin edistäminen työyhteisössä
3.Omiin kokemuksiin liittyvän osaamispotentiaalin tunnistaminen, sanoittaminen ja ammatillinen hyödyntäminen

Elämällä oppii! -valmennuspilotteihin osallistuneilta kerättiin palautetta. Ohessa joitakin lainauksia kehittämistyöpajaan osallistuneilta.

Valmennuspolku
Elämällä oppii! -valmennus koostuu viidestä valmennuskerrasta, joissa jokaisessa on oma teemansa. Valmennuksen kesto on arviolta 18 h sijoitettuna noin 2 kuukauden pituiselle ajanjaksolle. Huomioithan organisoinnissa valmennuskertoihin sekä suunnitteluun menevän ajan. Varaa riittävästi aikaa valmennuspäivien rakentamiseen esim. aiheet, ulkopuoliset luennoitsijat, kotona ja valmennuspäivinä tehtävä harjoitukset. Jätä aikaa myös valmennuskertojen purkuun.
Valmennuksen teemat:
📌 kokemusosaaminen
📌 asenteet ja ammatti-identiteetti
📌 elämänkokemusten tunnistaminen, sanoittaminen ja hyödyntäminen
📌 kokemusosaamisen hyödyntämisen periaatteet
📌 soveltaminen työyhteisössä
Voit itse päättää millä tavoin toteutat aiheet, eli pidetäänkö teemasta luento, toiminnallinen harjoitus, ryhmätehtävä vai jotakin ihan muuta. Voit myös päättää, mitkä harjoitukset tehdään itsenäisesti kotitehtävinä ja mitkä tehdään yhdessä valmennuspäivien aikana. Kotona tehtävissä harjoituksissa voit halutessasi hyödyntää jotakin itsellesi tuttua verkko-oppimisympäristöä, mutta kotitehtävät on mahdollista toteuttaa myös muilla tavoin. Kokemusosaamisen materiaalipankki sivuilla olevaa materiaalia voit käyttää valmennuspäivien tukena. Sivuilta löytyviä tallenteita, julkaisuja ja blogeja voit käyttää keskustelun avaajina tai pohjina harjoituksille.

1. Kokemusosaaminen
Tavoitteet osallistujille
🔹 Hahmotat valmennuksen tavoitteita, työtapoja ja sisältöjä suhteessa itseesi ja työympäristöösi
🔹 Perehdyt turvallisemman tilan periaatteisiin
🔹 Esittäydyt ja tutustut toisiin
🔹 Tutustut kokemusosaamisen käsitteistöön
Menetelmät
📌 Luento
📌 toiminnalliset tutustumistehtävät
📌 läsnäolo-harjoitus
📌 ryhmäkeskustelu
📌 pienryhmäkeskustelu
📌 dialogi omien kokemusten hyödyntämisestä
📌 itsenäisesti tehtävä elämäntarina-tehtävä
Huomioitavaa
- Ensimmäisellä kerralla on tärkeä kiinnittää huomio turvallisemman tilan luomiseen ja luoda yhteiset suuntaviivat prosessille. Keskustelkaa yhdessä siitä, mitä turvallinen ja toimiva ryhmätyöskentely tarkoittaa. Kirjatkaa ylös yhteiset pelisäännöt, ne voivat olla esillä valmennuksen aikana.
- Elämällä oppii! -valmennus on tehty osallistujiaan varten. Anna osallistujille mahdollisuus vaikuttaa valmennuksen sisältöön ja etenemiseen. Kysy heidän toiveitaan ja odotuksiaan, ja pyri huomioimaan niitä valmennuksen aikana. Tämä lisää sitoutumista ja motivaatiota.
- Toiminnallisia menetelmiä kannattaa käyttää tutustumisessa. Tavoitteena on luoda rento ja avoin ilmapiiri, jossa osallistujat voivat tutustua toisiinsa ja valmentajaan.
- Valmentajana ole läsnäoleva ja kuunteleva. Tarjoa mahdollisuus palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. Ole valmis tarjoamaan tukea tai ohjaamaan eteenpäin. Muistuta osallistujia siitä, että valmennus ei ole terapiaa.
- Huomioi tilan järjestelyt. Jos valmennus pidetään läsnä, varmista, että tila on esteetön ja mukautettu osallistujien tarpeisiin. Aseta tuolit ympyrään tai muuhun tasa-arvoiseen muotoon, jotta kaikki voivat nähdä toisensa ja osallistua keskusteluun.
- Etävalmennuksessa muistuta osallistujia siitä, että he voivat valita itselleen sopivan ympäristön, jossa he voivat keskittyä ja osallistua aktiivisesti. Kannusta heitä pitämään kamera päällä, jos se on mahdollista ja mukavaa.
2. Asenteet ja ammatti-identiteetti
Tavoitteet osallistujille
🔹Hahmotat omia ja muiden asenteita ja arvoja kokemusosaamiseen liittyen
🔹Tunnistat ja reflektoit ammatti-identiteettisi osatekijöitä
Menetelmät
📌 Luento Kokemusosaamisen hyödyntäminen sosiaali- ja terveysalalla -julkaisuun perustuen
📌 Asenne-jana
📌 Oman käyttöteorian rakentaminen piirtäen ja kirjoittaen
📌 Pienryhmäkeskustelut
Huomioitavaa
Lisätietoja kokemusosaamisen ja ammatti-identiteetin luennosta saa Hanna Jakobssonilta.
Esimerkki toisesta valmennuskerrasta
12.30 Tervetuloa, päivään virittäytyminen
12.40 Kokemusosaaminen ja asenteet
13.10 Hanna Jakobsen: Kokemusosaaminen ja ammatti-identiteetti
14.00 Tauko
14.20 Hanna Jakobsson: Kokemusosaaminen ja ammatti-identiteetti
15.55 Päivä päättyy
Alla olevassa kuvassa on kuvattu harjoitus, jota voi hyödyntää Elämällä oppii! -valmennuksessa tai muussa soveltuvassa toiminnassa. Harjoituksen nimi on: Kokemustausta sosiaali- ja terveysalan ihmisellä. Harjoituksen tarkoituksena on saada tekijä pohtimaan millaisia ajatuksia ja asenteita henkilöllä on kokemusosaamisen hyödyntämisestä sote-alan tehtävissä. Omia vastauksia voi käydä vertaamassa hankkeessa tuotetun raportin tuloksiin SOSIAALI- JA TERVEYSALAN AMMATTILAISTEN KOKEMUSOSAAMINEN – Tunnistaminen, hyödyntäminen ja merkitys opinnoissa ja työssä.

3. Elämänkokemusten tunnistaminen, sanoittaminen ja hyödyntäminen
Tavoitteet osallistujille
🔹Tunnistat ja sanoitat merkityksellisen elämänkokemuksen
🔹Reflektoit omien elämänkokemusten ja ammatti-identiteetin ja asiakastyön teemoja
🔹Tutustut itsemyötätuntoon
🔹Opit kokemusosaamisen hyödyntämisen tapoja
Menetelmät
📌 Elämäntarina-tehtävän purku
📌 Elämänkokemusten reflektointiin kannustava tehtävä
📌 Pari-ja pienryhmäkeskustelut
📌 Itsemyötätunto-harjoitukset
📌 “Keskustelu kokemusosaamisesta”-nauhoite
Huomioitavaa
Kolmannen valmennuskerran keskiössä on omat elämänkokemukset, niiden tarkastelu ja sanoittaminen sekä niiden hyödyntäminen työympäristössä. Huomioi turvallisemman tilan toteutuminen ryhmässä. Tärkeää on muistuttaa osallistujia vapaaehtoisuudesta, mitään ei ole pakko jakaa. Työväline omien kokemusten tarkasteluun on itsemyötätunto. Kolmannella valmennuskerralla voit hyödyntää materiaalipankista löytyvää tallennetta, jossa Seija Laine kertoo kokemusosaamisesta ja sen merkityksestä. Tallenteen katselun jälkeen voi yhdessä pohtia, millä tavoin kokemusosaamista voi eri työtehtävissä hyödyntää ja miten kokemusosaaminen näkyy omassa organisaatiossa. Seuraavia kysymyksiä voi hyödyntää:
– Miten kokemusosaaja hyödynsi elämänkokemuksia erilaisissa työtehtävissä ?
– Miten omassa työyksikössä suhtaudutaan kokemusosaamiseen?
Esimerkki kolmannesta valmennuskerrasta
12.30 Tervetuloa
12.45 Itsemyötätunto
13.15 Elämänjana-tehtävän tarkastelu
13.30 Oman elämänkokemuksen havainnointiharjoitus
Tauko
14.30 Keskustelu kokemusosaamisesta / Seija Laine
Yhteistä keskustelua aiheesta
15.30 Kehittämistehtävän aloitus
15.45 Yhteenveto ja päätös
Harjoitus: Oman kokemuksen tarkastelu –ajatukset, tunteet ja toiminta
- Merkittävät elämänkokemukset voivat aiheuttaa ajatuksia, tunteita sekä toimintaa, joka voi olla tiedostamatonta. Tämän harjoituksen avulla voi tarkastella jotakin itselle merkityksellistä kokemusta ja huomioida millaisia ajatuksia, tunteita, kehon tuntemuksia ja toimintaa se aiheuttaa.
- Rohkaise osallistujia valitsemaan sellainen merkityksellinen kokemus, joka liittyy omaan ammatti-identiteettiin tai asiakastyön teemoihin. Kokemus voi olla myönteinen tai haastava.

4. Kokemusosaamisen hyödyntämisen periaatteet
Tavoitteet osallistujille
🔹 Hahmotat oman kokemuksen ammatillisen hyödyntämisen paikkoja, rajoja ja periaatteit
🔹 Hahmotat omia ja muiden vahvuuksia
Menetelmät
📌 Läsnäoloharjoitus
📌 Alustus kokemusosaamisesta materiaaleihin pohjautuen
📌 Pari- ja ryhmäkeskustelut
📌 Case-tehtävä
Huomioitavaa
Neljännen valmennuskerran aikana syvennytään oman kokemuksen ammatillisen hyödyntämisen rajoihin ja periaatteisiin. Missä, miten ja milloin omaa kokemusta voi hyödyntää ja milloin ei? Millaisia rajoja oman kokemuksen ammatilliseen hyödyntämiseen liittyy? On tärkeä muistaa, että jokaisellahan on oma uniikki kokemuksensa mutta samankaltaisista kokemuksista voi myös löytyä yhteisiä piirteitä.
Neljännen valmennuskerran keskeisenä työtapana on case -tehtävä, jossa luodaan tilanne kokemusosaamisen onnistuneesta ja epätarkoituksenmukaisesta hyödyntämisestä työntekijä/asiakas kohtaamisessa.
Valmennuskerran voi aloittaa omien vahvuuksien tutkimisella. Hanki vahvuuskortit ja levitä ne pöydälle. Osallistujat valitsevat kaksi vahvuutta, jotka tunnistavat itsessään. Pareittain voi käydä keskustelun siitä, miten nämä vahvuudet ilmenevät, hyödynnättekö niitä työssä? Vahvuudet voidaan käydä läpi myös ryhmässä.
Valmista osallistujia siihen, että seuraava kerta on viimeinen valmennuskerta. Muistuta osallistujia kehittämistehtävän paketoinnista ja ohjeista sen esittäminen viimeisellä valmennuskerralla.
Esimerkki neljännestä valmennuskerrasta
12.30 Valmennuspäivän aloitus, läsnäolo- /itsemyötätunto-harjoitus
12.45 Kuulumiskierros
13.00 Alustus: Vahvuudet > Harjoitus: Omat vahvuudet
13.30 Alustus: Kokemusosaamisen hyödyntäminen työelämässä >Yhteistä keskustelua aiheesta
Tauko
14.30 Pienryhmätehtävä: Pahin ja paras tapa hyödyntää kokemusosaamista >Tehtävän purku yhdessä
15.45 Ohjeistus kehittämistehtävän esittelyyn viimeiselle valmennuskerralle
15.50 Päätöskierros esim.> Mitä jäänyt päällimmäiseksi päivästä mieleen?
16.00 Päätös

5. Soveltaminen työyhteisössä
Tavoitteet osallistujille
🔹 Osaat hyödyntää kokemusosaamista omassa työyhteisössäsi ja tuoda sen hyötyjä esille
🔹 Opit kokemusosaamisen erilaisista soveltamisesta ja sen mahdollisuuksista
🔹 Yhteisen valmennuspolun yhteenveto ja päättäminen
Menetelmät
📌 Kehittämistehtävä
📌 Pienryhmä/ryhmä -keskustelut
Huomioitavaa
Viimeisenä valmennuspäivänä keskitytään esittelemään yksin tai työryhmässä tuotetut kehittämistehtävät. Valmennuspäivänä jaetaan myös ideoita ja ajatuksia, joita valmennuksen aikana on syntynyt. Valmennuspäivän tavoitteena on osata hyödyntää omaa kokemusosaamista työtehtävissä työyhteisössä tarkoituksenmukaisella tavalla. Valmennuspäivän aikana pohditaan, miten kokemusosaamisen hyödyntäminen näkyy omassa tiimissä, työyhteisössä ja organisaatiossa.
Esimerkki viimeisen valmennuskerran kulusta
12.00 Aloitus: Läsnäoloa ja reflektointia
🔹 Lyhyt läsnäoloharjoitus
🔹 Kierros: Mitä opin? Mitä oivalsin?
Tavoite: Avoin ja turvallinen ilmapiiri
12.20 Kehittämistehtävät esiin
🔹 Ryhmät esittelevät työnsä
🔹 Yhteinen keskustelu:
> Miltä tekeminen tuntui?
> Miten työpaikalla suhtauduttiin?
> Elääkö vertaisryhmä/kokemusvalmennuksen jälkeenkin?
> Miten kokemusosaamista voi jatkossa hyödyntää?
> Millaisia oivalluksia syntyi?
13.45 Yhteenveto: Mistä lähdettiin, mihin päädyttiin?
🔹 Teemojen kertaus
🔹 Pohdinta: Miten oma ajattelu ja työote ovat muuttuneet?
14.30 Palaute ja arviointi
🔹 Mikä toimi hyvin?
🔹 Mitä voisi tehdä toisin?
> Palautetta hyödynnetään kehittämiseen
15.15 Juhlistaminen ja päätös
Kiitokset & onnistumisten juhla. Symbolinen päätöshetki: esim. yhteinen ele, kiitokset, pieni juhla
Hyödyllisiä linkkejä:
Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla – Theseus Harju, H. (toim.). (2025). Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla. Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaaminen – Tunnistaminen, hyödyntäminen ja merkitys opinnoissa ja työssä – Theseus Harju, H. (2023). Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaaminen – Tunnistaminen, hyödyntäminen ja merkitys opinnoissa ja työssä. Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Elämällä oppii! -kokemusosaamisen valmennus | Innokylä