Siirry sisältöön

Ei on EI – Theatrum Olga tekee Päijät-Hämeen ehkäisykampanjaa

Theatrum Olga ihminen avaruuspuvussa siittiöitä ilmainen ehkäisy päijät häme

Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin mukaan kampanjaan, joka viestii alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä. Kampanjaprojekti kestää vuoden 2023 loppuun.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella aloitettiin viime vuonna kokeilu, jossa ilmainen ehkäisy laajennettiin koskemaan alle 25-vuotiaita. Loppuvuodesta markkinoinnin tekemiseen pyydettiin mukaan opiskelijateatteri Theatrum Olga.

Olgassa aiheeseen suhtauduttiin suurella kiinnostuksella. Mukaan prosessiin tuli opiskelijoita sosiaali- ja terveysalalta sekä kasvatus- ja ohjausalalta. Opiskelijoiden työstössä teema laajeni kortsuista ja pillereistä kysymykseksi siitä, mitä tarkoittaa oikeus omaan kehoon.

Kampanjaan tehty materiaali on esimerkiksi trailereita, kuvia ja videoita.

”Mutta ennen kaikkea tekemisessä saatiin osaamista opiskelijoille, jotka tulevina ammattilaisina osaavat tarpeen tullen ohjeistaa, neuvoa ja tukea nuoria asian tiimoilta”, lehtori Lasse Kantola kertoo.

Kliseistä ehkäisyvalistusta vastaan

Theatrum Olgassa opiskellaan taiteen keinoin. Lähtökohta näkyy myös kampanjamateriaalissa, joka on yllättävä poikkeus kliseisen ehkäisykuvaston keskellä.

Mikä tärkeintä, kuvat kutsuvat katsomaan toiseen kertaan: meteoriitin ja planeetan törmäys ei olekaan sitä, miltä näyttää, ja avaruuden sijasta astronautti leijuu keskellä siittiösadetta.

Kampanjavideot herättävät mielikuvia viime vuosituhannen lopun diskoklubeista ja sateenkaarista. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä hauskanpidosta vaan yksilön oikeudesta koskemattomuuteen ja omaan kehoonsa.

Ei on EI.

Katso kampanjavideot esimerkiksi täältä:

https://fb.watch/ir4NAEptjS/

https://fb.watch/ir59M-1faG/

Kampanjan kuvat ja videot on kuvannut Veijo Ruotanen @wexair. Theatrum Olga on Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatteri, joka toimii Lahden kampuksella. Olgassa opiskelijat pääsevät oppimaan taiteen keinoin. Opiskelijoiden projekteja voi seurata esimerkiksi Theatrum Olgan Facebook– tai Instagram-tileillä.