Opiskelijakuntatoiminta ei katso ikää, sillä osallisuus ja vaikuttaminen ovat kaikkien yhteisiä asioita. Sen koki myös aikuisopiskelija Minja Immonen, joka lähti rohkeasti mukaan opiskelijakunta Söden toimintaan jo heti opintojensa alettua. Kokemus on ollut antoisa ja se on myös kerryttänyt Minjan osaamispisteitä opintoihin. Johtamisesta kiinnostuneelle Edla Hämäläiselle opiskelijakunnassa toimiminen on opettanut yhteistyötaitoja ja tuonut mukanaan uusia tuttavuuksia.
”Opiskelijakuntatoiminnassa mukana oleminen on mahdollisuus oppia jotain uutta, aivan erilaisella tavalla”, kertoo 39-vuotias Minja Immonen, joka opiskelee nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Lahden kampuksella. Minja on ollut mukana opiskelijakunnan toiminnassa ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ja toimii myös kampuksen hallituksen varapuheenjohtajana.
Toimintaan mukaan lähteminen kiinnosti Minjaa jo heti opintojen alettua, mutta hän koki olevansa siihen liian vanha. Mieli muuttui kuitenkin avoimessa kokouksessa, jossa opiskelijakunnalle haettiin vastuutoimijoita. Nyt Minja on toiminut kampuksen hallituksen varapuheenjohtajana noin vuoden ajan.
”Toiminnassa mukana oleminen on antanut minulle valmiuksia toimia eri-ikäisten opiskelijoiden kanssa”, Minja kertoo.
Opiskelijakunta Söden toimintaa on kehitetty Suomen Diakoniaopistossa vuoden 2022 jälkeen yhtenäisemmäksi ja koko oppilaitoksen hyvinvointia edistäväksi. Opiskelijakuntatoiminnan tarkoituksena on lisätä kampusten yhteisöllisyyttä sekä edistää opiskelijoiden osallisuutta oppilaitoksen toiminnassa. Tällä hetkellä Södellä on toimintaa Helsingin, Lahden ja Oulun kampuksilla ja toimintaa ohjaavat oppilaitoksen nimetyt työntekijät. Kampusten opiskelijakunnan aktiivijäsenet tekevät yhteistyötä myös toisten kaupunkien toimijoiden kesken ja heidän edustuksensa tapaa vuosittain opiskelijakunnan kattohallituksen kokouksissa.
Edlaa kiinnostaa johtaminen
Myös 17-vuotias nuoriso- ja yhteisöopiskelija Edla Hämäläinen lähti mukaan opiskelijakunnan toimintaan osallistumalla avoimeen kokoukseen: ”Olen kiinnostunut johtamisesta ja siksi asetuin ehdolle, kun opiskelijakunnan kampuskohtaista hallitusta valittiin.” Hallituksen valinta tapahtuu suljetulla lippuäänestyksellä ja Edla toimii nyt hallituksen sihteerinä.
”Opiskelijakunnassa toimiminen on opettanut minulle yhteistyötaitoja erilaisten ihmisten kanssa ja olen saanut uusia tuttavuuksia”, hän kertoo.
Edla osallistui keväällä 2024 toisten aktiivijäsenten kanssa Oulussa järjestettyyn kattohallituksen kokoukseen. Kokouksessa opiskelijakunnan aktiivit jakoivat ideoita ja ajatuksia toiminnan järjestämisestä sekä päättivät uuden logon suunnittelukilpailun toteuttamisesta. Kokouksen aikana opiskelijat tapasivat myös oppilaitoksen rehtorin.
”Kokouksesta jäi erityisesti mieleen rehtorin tapaaminen. Tuntui tärkeältä, että saimme kertoa omia kokemuksiamme ja tuli myös sellainen tunne, että meitä kuunneltiin”, Edla summaa.
Opiskelijakunta Söde saa vuosittain taloudellista tukea oppilaitokselta toimintaansa varten. Opiskelijakunnan aktiivit luovat suunnitelman rahan käytöstä ja seuraavat budjetin toteutumista. Kampuksilla opiskelijakunnan aktiivit ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia, jotka edistävät yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Minja ja Edla ovat olleet toteuttamassa muun muassa Halloween-tapahtumaa, digimessuja ja vapputempausta. Lisäksi opiskelijakunta Söde vastaa kampukselle kertyneiden tyhjien pullojen ja tölkkien kierrätyksestä sekä tarjoaa opiskelijoille ilmaisia kuukautissuojia.
”Opiskelijakuntoiminnasta saan hyvää kokemusta työelämää ajatellen ja samalla kerrytän osaamispisteitä opintoihini. Toivoisin, että kaikenikäiset opiskelijat lähtisivät rohkeasti mukaan toimintaan, sillä osallisuus ja vaikuttaminen ovat meidän kaikkien yhteisiä asioita”, Minja toteaa.
Opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen on saanut rahoitusta opetushallitukselta osana Opiskelijan äänellä -hanketta.