Siirry sisältöön

Erasmus – SDO KA1 2022

RahoittajaErasmus, Opetushallitus
Hankkeen kesto01.06.2022 - 31.05.2024

Hankkeen tavoitteet

Erasmus+ KA1 liikkuvuushanke ammatilliselle koulutukselle.
Tavoitteena on kehittää ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä. Erasmus+ ohjelmaopas 2021: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/document/erasmus-programme-guide-2021
Erasmus+ liikkuvuusjaksojen rahoitus on hankemuotoista, rahoitusta haetaan aina organisaation kautta, yksityiset henkilöt eivät voi hakea ulkomaan jakson rahoitusta suoraan Erasmus -ohjelmasta. Suomen Diakoniaopisto (SDO) sai akkreditoinnin Erasmus kaudelle 2021-2027, joten SDO voi hakea Erasmus+ hankerahoitusta itsenäisesti viisi vuotisen Erasmus+ suunnitelman mukaisesti.
Erasmus+ 2021-2027 kauden painopisteet:
1. Osallisuus
Erasmus+ -ohjelmaan osallistuminen halutaan mahdollistaa yhä useammalle yksilölle ja laajemmille kohderyhmille.
Ohjelmaan lisätään muun muassa paikallisia nuorisoalan toimintoja, lyhytkestoisia liikkuvuusjaksoja – ryhmäliikkuvuudet

2. Digitaalisuus
hyödynnetään yhä enemmän digitalisaation tuomia mahdollisuuksia kansainvälisessä yhteistyössä: digitaitojen kehittämistä, innovatiivisten virtuaalisten opetusmenetelmien käyttöönottoa ja verkkoteknologian hyödyntämistä.
Virtuaalinen oppiminen täydentää fyysistä liikkuvuutta ja ulkomaanjaksoja. Erasmus+ -yhteistyöhankkeissa hyödynnetään entistä enemmän verkon välityksellä tapahtuvaa yhteistyötä hankekumppanien kesken.

3. Ympäristövastuullisuus
Ympäristövastuullisen kansainvälisyyden tavoitteena lisätä osallistujien ja organisaatioiden ympäristötietoutta ja sitoutumista kestävään kehitykseen.
Ulkomaanjaksojen hiilijalanjäljen pienentäminen suosimalla mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä matkustusmuotoja ja virtuaalista yhteistyötä.

4. Osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan
Tavoitteena on lisätä yhteiskunnallista osallistumista tukemalla aktiivista kansalaisuutta ja edistämällä sosiaalisten ja kulttuurienvälisten taitojen, kriittisen ajattelun ja medialukutaidon kehittymistä.
Ohjelmassa etusijalla ovat hankkeet, jotka tarjoavat mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja nuorten kansalaistoimintaan. Keskiössä on myös tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen Euroopan unionin asioista, EU:n yhteisistä arvoista ja yhteisöllisyyden ja moninaisuuden periaatteista.

Tämä SDO:n oma KA1 hanke mahdollistaa opiskelijoiden, opettajien sekä muun henkilöstön apurahan vaihtojaksolle Erasmus+ sääntöjen mukaisesti.
Toisessa Euroopan maassa suoritettavan jakson aikana ammatillinen opiskelija voi syventää omaa ammattitaitoaan joko opiskelemalla tai suorittamalla alansa työharjoittelun. Opiskelijan liikkuvuus jakso suunnitellaan osaksi hänen henkilökohtaista opintopolkua sopivaan tutkinnonosaan.

Opettaja- ja henkilöstöliikkuvuus tarjoaa mahdollisuuden kehittää ammattitaitoa ja verkostoitua eurooppalaisten kollegojen kanssa.

Hankkeen toteutus

Ulkomaanjaksosta kiinnostuneen opiskelijan tai opettajan/henkilöstön on hyvä ottaa yhteyttä kansainvälisten asioiden koordinaattoriin tai yhteyshenkilöön omalla kampuksella. Opiskelijoille järjestetään kansainvälisen toiminnan online info kansainvälisistä mahdollisuuksista kaksi kertaa lukuvuodessa, joka myös nauhoitetaan. Info opiskelijoiden saatavilla omaSDO sivuilla. Verkossa tapahtuvaan info-tilaisuuteen voivat osallistua kaikkien kampusten opiskelijat, mutta kampuskohteiset kansainvälisen työryhmän jäsenet myös kertovat mahdollisuuksista erilaisissa tilaisuuksissa tai kohtaamisissa opiskelijoiden (esim. opiskelijakahvit kampuksilla kerran viikolla) sekä henkilöstön kanssa. Myös henkilöstöä tiedotetaan Erasmus + vaihto mahdollisuuksista (SDO:n Intrassa kv-sivut, Uutiset jne)
Kaikille vaihtojaksolle lähtijöille järjestetään valmennusta, yhteisiä verkkovalmennuksia/yksilöllistä valmennusta riippuen vaihtokohteesta.
Opiskelijoiden/asiantuntijoiden valmennus toteutetaan lähitapaamisena sekä usein digitaalisten välineiden avulla esim. Teams kokouksissa yhteisesti eri kampuksilta vaihtoon lähteville.Opiskelijoiden/asiantuntijoiden valmennus toteutetaan lähitapaamisena sekä usein digitaalisten välineiden avulla esim. Teams kokouksissa yhteisesti eri kampuksilta vaihtoon lähteville. Kaikista ulkomaan vaihtojaksoista raportoidaan sovitulla tavalla: esim. matkablogi/ Instagram-tilin päivitys ulkomaan jaksosta.

Opiskelijat hakevat ulkomaanjaksolle omassa Wilmassa tehtävällä sähköisellä hakemuksella. Hakuohjeet opiskelijalle Wilman pysyvässä tiedotteessa: Be Curious- Go Global. Vaihtojaksolle lähtijät päätetään yhdessä oman opettajan kanssa osana yksilöllistä opintopolkua. Päätös kansainvälisetä vaihtojaksosta osana opintoja tehdään kansainvälisen toiminnan työryhmän kokouksissa. Jokainen vaihtojakso on osa opiskelijan opintoja (HOKS henkilökohtainen osaamisen kehittymisen suunnitelma). Ulkomaisen työpaikan kanssa tehdään koulutussopimus (training agreement).
Henkilökunnan vaihtojakso sovitaan ensin oman esihenkilön kanssa osana ammatillisen kehittymisen tavoitteellista suunnitelmaa. Vaihtojakso ulkomailla voi olla samalla esim. työelämäjakso osana henkilön ammattitaidon vahvistamiseksi. Ulkomaisen partnerin kanssa tehdään sopimus vaihtojaksosta (Learning agreement). Jakson päätyttyä henkilö saa todistuksen vaihtojaksosta (Certificate of Attendance).

Lisätietoja hankkeesta

Hankekauden aikana tavoitteena 12 asiantuntijaliikkuvuusjaksoa EU maassa SDO:n oman ulkomaisen oppilaitos/työelämäverkoston vahvistamiseksi. Tavoitteena kehittää ja yhdenmukaistaa yhteistyömalleja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Lisäksi rahoitusta haettu 20 opiskelijan vaihtojaksolle ulkomaisella työpaikalla toisen vuoden Erasmus+ suunnitelman mukaisesti.
Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta lähteä ryhmässä kunkin opiskelijan yksilölliseen opintopolkuun sopivaan kohteeseen (mm. Belgia/ Brugge ja Tanska/Roskilde), jolloin vaihtojaksolle lähdetään opettajan johdolla. Tämä mahdollistaa myös nuorempien, rohkaisua ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden osallistumisen vaihtojaksoille. Ammatillisen koulutuksen Erasmus+ ohjelmassa vaihtojakson/koulutussopimuksen minimipituus on 10 päivää.
Opiskelijat hakevat ulkomaanjaksolle omassa Wilmassa tehtävällä sähköisellä hakemuksella. Hakuohjeet opiskelijalle Wilman pysyvässä tiedotteessa: Be Curious- Go Global. Vaihtojaksolle lähtijät päätetään yhdessä oman opettajan kanssa osana yksilöllistä opintopolkua. Päätös kansainvälisetä vaihtojaksosta osana opintoja tehdään kansainvälisen toiminnan työryhmän kokouksissa.
Tavoitteena on myös vahvistaa kotikansainvälisyyttä oppilaitoksen kampuksilla esimerkiksi erilaisten teema-päivien/tapahtumien myötä. Tavoitteena myös maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kokemusten, oppilaitoksen monikulttuurisuuden luonteva hyödyntäminen oppilaitoksen arjessa.

Hankkeen tulokset

Erasmus+ suunnitelma on kaiken SDO:n Erasmus+ vaihtotoiminnan suunnittelun perustana. Opiskelija- ja asiantuntijaliikkuvuuden kokonaismäärän toteutumista seurasimme ja arvioimme jatkuvasti. Kansainvälisten toimintojen koordinaattori ja kampuksen yhteyshenkilöt tiedottavat säännöllisesti opiskelijoille vaihtomahdollisuuksista infoissa, opiskelijan intranetissä sekä opiskelijatapaamisissa ja kampuskahveilla. SDO:n henkilöstön sekä opiskelijoiden vaihtojaksot toteutuivat lähes viiden vuoden Erasmus+plan- suunnitelman mukaisesti tämän hankekauden aikana.

Keväällä 2024 Erasmus+ Ka1 hankebudjetti oli vaarassa loppua kesken, mutta saimme siirrettyä pari henkilöstön vaihtojaksoa alkukesälle 2024, joten budjetti ylittyi vain parilla sadalla eurolla. Tämän hankekauden aikana aloitimme kahden viikon pituiset ryhmässä tapatuvat vaihtojaksot myös Tanskassa Belgian lisäksi, joissa mukana oli opettaja ohjaamassa koko jakson ajan. Näille vaihtojaksoille osallistui nuoria, erityisen tuen opiskelijoita ja heitä tuli mukaan kaikilta kampuksilta (Helsinki, Lahti ja Oulu.) Yhteensä 23 opiskelijaa osallistui yksilölliselle vaihtojaksolle ulkomaisella työpaikalla tai ryhmän mukana ohjelmaan Tanskalaisen tai Thaimaalaisen oppilaitoksen järjestämänä. Erasmus+ vaihtojaksoille osallistuivat sosiaali- ja terveysalan, kasvatus- ja ohjausalan, kauneusalan sekä ravintola-alan opiskelijat.

Asiantuntijaliikkuvuusjaksoja toteutui 9, joista 7 oli ”job-shadow”- jaksoja ja kaksi oli ryhmän ohjaamista ”teaching or training ”jaksoilla. Ammatillista osaamista kehittävälle kansainväliselle kurssille ei osallistunut ketään. Työelämäyhteistyötä kehitämme jatkuvasti opiskelijoiden vaihtojaksojen yhteydessä, erityisesti yhdessä ammattiosaamisen näyttöjen arviointikeskusteluissa yhteistyössä vastaanottavien työpaikkojen kanssa.
Ryhmänä toteutettu vaihtomahdollisuus sopivassa kohteessa (Belgia/ Brugge & Tanska/Roskilde sekä EU:n ulkopuolelle Thaimaa/Chiang Mai) opettajan johdolla mahdollisti myös nuorempien, rohkaisua ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden osallistumisen vaihtojaksoille.
Vastaanottavien tahojen järjestelyjen arvioinnit osoittavat, että meillä on loistavia yhteistyökumppaneita. Näiden yhteyksien luomiseksi tällä hankekaudella tehtiin kaksi valmistelevaa vierailua.

Erasmus+ loppurahoituksen saamisen edellytyksenä on osallistujien aktiivinen palaute vaihtojaksolta.
Kokonaispalaute prosentti oli 84.38 % . Suomen Diakoniaopiston kansainvälisen toiminnan matkajärjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Keskimääräinen tyytyväisyyspistemäärä
kaikissa järjestelyissä on 90%. Opiskelija- sekä asiantuntijapalaute osoitti, että parhaat tulokset ovat sekä ammatillisia että henkilökohtaisia: parantuneet käytännön ja työelämän taidot, sekä
vahvistunut itsetuntemus ja moninaisuuden ymmärtäminen. Vaihtojakso vaikutti vähemmän kestävän kehityksen tottumuksiin. Digitaalisia tekniikoita käytetään hyvin Suomen Diakoniaopiston opetuksessa ja opinnoissa, ehkä työpaikoilla Euroopassa digi-sovellukset eivät ole niin usein käytössä kuin SDO:n koulutusaloilla. Esim. pienissä ravintoloissa, kauneushoitoloissa tai päiväkodeissa ei käytetä monia digitaalisia ratkaisuja arjessa asiakkaiden kanssa.
Kaikilla ammatillisen koulutuksen oppijoilla vaihtojakso on ollut osa hänen henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOKS) eli tutkinto-opintojaan, jolloin tunnustus tapahtuu kansallisella tasolla. Lisäksi opiskelijat käyttivät Europass Mobility -asiakirjaa.
Englanti on selvästi yleisin Erasmus+ vaihtojaksojen kieli. Opiskelijat ovat käyttäneet online-kielitukea, mutta sitä voisi vielä paljon parantaa vaihtojakson suunnittelun yhteydessä. Opiskelijan kokema kieltenoppimistulos on alle 80 %, mikä saattaa selittyä kielitaidon kriittisellä arvioinnilla, koska lähes kaikki opiskelijat pärjäsivät kielitaitonsa suhteen hyvin ulkomaisilta työpaikoilta saadun palautteen perusteella.
Tavoitteena oli myös vahvistaa kotikansainvälisyyttä oppilaitoksen kampuksilla.
Tämän hankekauden aikana SDO vastaanotti n. 100 Erasmus+ vaihtojaksolle tullutta opiskelijaa ja n. 40 asiantuntijaa.

Suomen Diakoniaopisto Heli Ramula heli.ramula@sdo.fi +358 50 395 5986