Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta saat vahvan ammattitaidon mielenterveys- ja päihdetyön erityistä osaamista vaativiin tehtäviin. Tutkinto suoritetaan oppisopimuskoulutuksena, joten se on sinulle maksuton. Opiskeluaika on noin 1–1,5 vuotta.
Helsinki, Lahti, Oulu, verkkokampus.
Opiskeluaika
1-1,5 vuotta.
Oppisopimus-
koulutus.
Kuka voi opiskella mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon?
Koulutus on tarkoitettu ammattilaisille, jotka toimivat mielenterveys- ja päihdetyössä eri ikäisten asiakkaiden kanssa.
Koulutukseen hakeutuvalta edellytetään:
– soveltuvaa koulutusta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa, sairaanhoitajan tai sosionomin tutkintoa
– riittävää mielenterveys- ja päihdetyön työkokemusta.
Toivomme, että sinulla on myös motivaatiota, innostusta ja halua oman ja työyhteisösi ammatillisuuden kehittämiseen.
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon opiskelu
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto toteutetaan oppisopimuskoulutuksena. Se tarkoittaa, että olet pääasiassa työpaikalla oppimassa. Keskiössä on työpaikalla tapahtuva oppiminen, koulutuksessa saatujen menetelmien jalkauttaminen ja syventäminen asiakastyössä ja työyhteisön osaamisessa.
Opetuspäiviä on noin kerran kuukaudessa. Ne järjestetään joko lähiopetuksena, etäopetuksena tai hybridimallilla. Opetuspaikkakunta voi olla Helsinki, Lahti tai Oulu, tai voit opiskella tutkinnon kokonaan etäopetuksena verkkokampuksella. Verkkokampuksen opetukseen voit osallistua mistä päin Suomea tahansa.
Suomen Diakoniaopistossa käytämme monipuolisia pedagogisia menetelmiä, joiden avulla sinä saat osaamista tämän päivän mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä haasteisiin, joita tulevaisuudessa voi tulla vastaan. Erilaiset viitekehykset mahdollistavat uusien ajattelutapojen ja ymmärryksen laajenemisen juuri omaan työhösi. Parhaimmillaan saat kasvatettua omaa ja työyhteisösi hyvinvointia syventämällä osaamistasi, verkostoitumalla ja kuulemalla myös muiden ammattilaisten kokemuksia.
Pääset syventämään monipuolisesti mielenterveys- ja päihdetyön tietoperustaasi esimerkiksi lainsäädännöstä, palvelujärjestelmästä sekä mielenterveys- ja päihdehäiriöistä. Syvennät ja päivität myös menetelmäosaamistasi.
Voit tutustua tutkinnon osiin ja tutkinnon muodostumiseen Opintopolussa. Valinnaisissa tutkinnonosissa voit syventää valmiuksiasi toimia lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyössä tai ikääntyneiden asiakkaiden mielenterveys- ja päihdetyössä. Pääset valitsemaan valinnaisista tutkinnon osista itseäsi ja työyhteisöäsi hyödyttävän kokonaisuuden. Laadit opiskeluaikana käytännöllisen kehittämistehtävän, joka lisää työyhteisösi ammatillisuutta ja osaamista.
Suomen Diakoniaopistossa suunnittelemme ja toteutamme mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon koulutukset yhteistyössä työelämän kanssa. Siksi koulutuksissa voi olla erilaisia painotuksia, kuten traumainformoitu työote, toipumisorientaatio, neuropsykiatrinen tai ratkaisu- ja voimavarakeskeinen painotus.
Lastensuojelun ammattilainen Susanna Stark opiskelee mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa traumapainotuksella. Tutustu opiskelijatarinaan ›
Työelämässä tutkinnon jälkeen
Kun valmistut mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta, voit toimia oman alasi asiantuntijana ja kehittämistehtävissä mielenterveys- ja päihdetyön yksiköissä. Sinulla on hyvät valmiudet toimia erilaisissa vastuutehtävissä työyhteisössäsi.
Hallitset syvällisesti mielenterveys- ja päihdetyön työprosessin ja sen edellyttämät toimintatavat. Työssä painottuu ammatillinen ja tavoitteellinen vuorovaikutus sekä kyky kohdata asiakas tai potilas ja hänen läheisensä terveyttä edistävässä, ehkäisevässä, hoitavassa ja kuntouttavassa mielenterveys- ja päihdetyössä.
Ota yhteyttä!
Tuija Mölsä, tuija.molsa@sdo.fi tai +358505027551