Siirry sisältöön

OPVA haltuun, OKM

Rahoittaja Opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM
Hankkeen kesto 01.08.2022 - 30.04.2024

Hankkeen tavoitteet

Hankkeessa luodaan opintovalmiuksia tukevien opintojen (OPVA) järjestämistä tukeva koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Hankkeen tavoitteena on OPVAn parhaiden käytäntöjen levittäminen, korkealaatuisten ja laajaan käyttöön soveltuvien opiskelumateriaalien ja toimintamallien laatiminen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Sen tuloksena mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen toteutuu aiempaa yhdenvertaisemmin.
Tavoitteena on kehittää laajan ammatillisen koulutuksen järjestäjien verkoston voimin opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen tavoitteena on OPVA-opintojen järjestämisen parhaiden käytäntöjen levittäminen, korkealaatuisten ja laajaan käyttöön soveltuvien opiskelumateriaalien ja toimintamallien laatiminen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Koulutuskokonaisuuden sisällöt tukevat hakuilmoituksessa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden huomioimista, ja niissä hyödynnetään jo mm. Opiskelijoiden perustaitojen ja jatko-opintovalmiuksien vahvistaminen -valtionavustushankkeiden tuloksia.

Hanke tähtää pysyvään muutokseen ammatillisen koulutuksen järjestäjien toiminnassa sekä siihen, että OPVAn soveltaminen yhtenäistyy ja mahdollisimman monelle tarjoutuu mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen.

Hankkeen toteutus

Hankkeessa on kuusi teema-aluetta, joista Tukitarpeet ja pedagogiset ratkaisut kokonaisuuden koordinoinnista vastaa Suomena Diakoniaopisto. Sisältöinä on mm. OPVAn pedagogiset ratkaisut, erityisen tuen rooli, tuen tarjoajien roolit ja vastuut, opiskelijoiden ja opettajien OPVA-tietämys ja -asenteet.

Lisätietoja hankkeesta

Hankkeessa kehitetään laajan ammatillisen koulutuksen järjestäjien (63) verkoston voimin opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen tavoitteena on OPVA-opintojen järjestämisen parhaiden käytäntöjen levittäminen, korkealaatuisten ja laajaan käyttöön soveltuvien opiskelumateriaalien ja toimintamallien laatiminen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Koulutuskokonaisuuden sisällöt tukevat hakuilmoituksessa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden huomioimista, ja niissä hyödynnetään jo mm. Opiskelijoiden perustaitojen ja jatko-opintovalmiuksien vahvistaminen -valtionavustushankkeiden tuloksia.

Hanke tähtää pysyvään muutokseen ammatillisen koulutuksen järjestäjien toiminnassa sekä siihen, että OPVAn soveltaminen yhtenäistyy ja mahdollisimman monelle tarjoutuu mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen.

Suomen Diakoniaopisto Birgitta Karvo birgitta.karvo@sdo.fi 0505733450