Siirry sisältöön

OPVA haltuun, OKM

RahoittajaOpetus- ja kulttuuriministeriö, OKM
Hankkeen kesto01.08.2022 - 30.04.2024

Hankkeen tavoitteet

Hankkeessa luodaan opintovalmiuksia tukevien opintojen (OPVA) järjestämistä tukeva koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille.

Hankkeen tavoitteena on OPVAn parhaiden käytäntöjen levittäminen, korkealaatuisten ja laajaan käyttöön soveltuvien opiskelumateriaalien ja toimintamallien laatiminen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Sen tuloksena mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen toteutuu aiempaa yhdenvertaisemmin.

Hankkeen toteutus

Hankkeessa on kuusi teema-aluetta, joista Tukitarpeet ja pedagogiset ratkaisut kokonaisuuden koordinoinnista vastaa Suomena Diakoniaopisto. Sisältöinä on mm. OPVAn pedagogiset ratkaisut, erityisen tuen rooli, tuen tarjoajien roolit ja vastuut, opiskelijoiden ja opettajien OPVA-tietämys ja -asenteet.

Lisätietoja hankkeesta

Hankkeessa kehitetään laajan ammatillisen koulutuksen järjestäjien (63) verkoston voimin opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Koulutuskokonaisuuden sisällöt tukevat hakuilmoituksessa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden huomioimista, ja niissä hyödynnetään jo mm. Opiskelijoiden perustaitojen ja jatko-opintovalmiuksien vahvistaminen -valtionavustushankkeiden tuloksia.

Hanke tähtää pysyvään muutokseen ammatillisen koulutuksen järjestäjien toiminnassa sekä siihen, että OPVAn soveltaminen yhtenäistyy ja mahdollisimman monelle tarjoutuu mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen.

Hankkeen tulokset

Hankkeen lopputuloksena rakentui OPVA-kampus. OPVA-kampus on ammatillisen koulutuksen järjestäjille suunnattu koulutuskokonaisuus opiskeluvalmiuksia tukevien (OPVA) opintojen toteuttamiseen ja kehittämiseen. OPVA-kampukselta löydät perustietoa OPVA-opinnoista sekä laajasti materiaalia opetukseen, toteutusten suunnitteluun ja oman osaamisen vahvistamiseen.

OPVA-kampus rakentuu 4 moduulista: OPVA–opinnot tutuksi, OPVA-opintojen järjestäminen, OPVAN pedagogiset lähtökohdat sekä OPVA-opintojen materiaalipankki.

OPVA-kampuksen löydät Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) kokoelmista: https://aoe.fi/#/kokoelma/344.

Suomen Diakoniaopisto Birgitta Karvo birgitta.karvo@sdo.fi 0505733450