Siirry sisältöön

Opiskelijoiden rokotukset

Tervetuloa opiskeluterveydenhuoltoon! Tartuntatautilaki edellyttää riittävää rokotussuojaa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Opiskelijoiden rokotukset

Hei uusi opiskelija ja tervetuloa opiskeluterveydenhuoltoon!

Tartuntatautilaki edellyttää riittävää rokotussuojaa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita. Myös kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoilta voidaan joissakin työtilanteissa vaatia rokotusta hinkuyskää vastaan.

Aikuisena sinun tulee itse huolehtia siitä, että olet saanut perussarjana vähintään kolme jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotusta. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat opiskelijalle maksuttomia. Saat rokotukset maksutta omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollostasi. Tarkistamme aina rokotukset terveystarkastuksen yhteydessä kaikilta opiskelijoilta.

Aikuisten rokotusohjelma

RokoteKenelle ja milloin?
Kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskärokote, dtapPerussarjan (3) saaneille annetaan tehosterokotteena 25 vuoden iässä.
Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote, dTPerussarjan (3) saaneille annetaan tehosterokotus 45 ja 65 vuoden iässä ja tämän jälkeen 10 vuoden välein.
Poliorokote, IPVPerussarjaa (3) ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisiällä.
Tehostetta suositellaan riskialueille lähteville, sieltä saapuville ja heidän lähipiirilleen.
Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, MPRSuojan varmistamiseksi jokaisella aikuisella tulee olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Jos aikuisen MPR-rokotussuoja on puutteellinen, se täydennetään.

Rokotustietojasi voit selvittää:

90-luvulla tai myöhemmin syntyneenä voit tilata rokotustietosi soittamalla lapsuusajan terveyskeskukseen.

Ennen 90-lukua syntyneenä voit tilata rokotustietosi soittamalla lapsuusajan kaupungin arkistoon. Selvitä myös työterveyshuollossa ja yksityissektorilta saadut rokotteet.

Kun opiskelijana menet työharjoitteluun sellaiseen sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteeseen, jossa hoidetaan tartuntatautien vakavalle seurauksille alttiita, sinulla tulee tartutatautilain 48 § mukaan olla

  • rokotuksen tai sairastetun taudin tuottama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan
  • rokotus influenssa vastaan – rokotuksen saat vuosittain opiskeluterveydenhuollosta loka-marraskuussa
  • rokotus hinkuyskää vastaan, jos hän hoitaa vakituisesti alle 12 kk ikäisiä

Opiskelijoiden rokotuksista THL sivuilla:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/eri-kohderyhmien-rokottaminen/opiskelijoiden-rokotukset

Ystävällisin terveisin:
Suomen Diakoniaopiston terveydenhoitajat