Siirry sisältöön

Toimitilahuoltajan ammattitutkintoa opiskeleva Johanna nauttii siisteydestä

Johanna on 41-vuotias helsinkiläinen perheenäiti. Hän opiskelee puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa Suomen Diakoniaopistossa.

Hei Johanna! Opiskelet puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa, josta valmistut toimitilahuoltajaksi. Mikä puhtauspalvelualassa kiinnosti sinua?

”Olen aina pitänyt siisteydestä ja siistimisestä. Tykkään, kun ympärilläni on puhdasta ja viihtyisää. Siistiessä näkee oman työn tuloksen oitis ja se on erittäin palkitsevaa. Hyvää mieltä myös tuo, kun huomaan ihmisten nauttivan siististä ja viihtyisästä tilasta. Opiskeluihin innosti myös se, että halusin päivittää itselleni tämän päivän tietotaidon alalta ja saada toisen ammatin.”

Mikä sai sinut hakemaan juuri Suomen Diakoniaopistoon?

”Olen aiemmalta ammatiltani lähihoitaja. Valmistuin Diakoniaopistosta lähihoitajaksi vuonna 2002, eli koulu oli tuttu entuudestaan. Tuolloisesta opiskelusta jäivät lämpimät muistot ja etsinkin, mitä koulutuksia täältä mahdollisesti löytyy. Minua onnisti, kun huomasin, että Helsingissä on mahdollisuus hakea puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalle. Myöhemmin minut valittiin opiskelijaksi. Aloitin opinnot elokuussa 2021, ja valmistumiseni ajoittuu touko-kesäkuun tienoille 2022.”

Millaista opiskelu on ollut?

”Elämäntilanteeseeni sopivin vaihtoehto oli monimuotokoulutus ja pääsinkin siihen. Käytännössä se tarkoittaa, että olen koulussa tai työharjoittelussa 3-4 päivää viikossa ja muita töitä pääsen tekemään 1-2 päivää viikossa. Olen nauttinut suunnattomasti tästä yhtälöstä!

Opiskelu on tuonut mukanaan myös uusia ystävyyksiä. Koulukavereiden kanssa on ihanan rakentavaa jakaa ajatuksia oppimastaan ja käydä yhdessä läpi koulupäivän aiheita ja käytännönharjoitteita.”

Uudet ystävät ovat kyllä opiskelun ihana bonus! Oletko sosiaalinen luonteeltasi?

”Kyllä, enkä tiedä, miten pärjäisin alalla ilman sosiaalisuuttani. Se on mielestäni melkein välttämätöntä. Olen helposti lähestyttävä ja haluan auttaa muita. Se myös otetaan innolla vastaan.”

Puhtauspalvelualalla käytetään paljon erilaisia koneita ja siivousvälineitä. Mutta mitä omasta koulurepustasi löytyy?

”Repussani on tietysti koulukirja, vihko ja penaali. Koulussa on aina myös mukana asiaan kuuluvat työkengät ja työpaita, kun harjoittelemme käytännössä muun muassa siivousmenetelmiä erilaisilla siivouskoneilla ja siivousvälineillä. Ja tietysti unohtamatta käsidesiä ja maskeja, niitäkin löytyy! :D”

Mikä aihe opinnoissasi on mielestäsi erityisen tärkeä?

”Fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen. Siivoustyössä on kevyempää siivousta ja raskasta siivousta, jolloin korostuu oma fyysinen jaksaminen. Ergonomia on hyvin suuressa roolissa ja siitä huolta pitämällä jaksaa työelämässä paremmin. Välttyy työtapaturmilta, sairauspoissaoloja tulee vähemmän ja kehosi voi kokonaisvaltaisesti hyvin. Näin työ on mielekkäämpää ja vähemmän kuormittavaa tekijälle itselleen.”

Haluat selvästi pitää huolta omasta työssäjaksamisestasi. Millaista työtä haluaisit tehdä, kun valmistut?

”Haluan työskennellä päiväkotien puhtauspalveluissa, kun valmistun. Tällä hetkellä teen lähihoitajan koulutuksen ansiosta keikkatyötä Seurella päiväkotiapulaisena ja lastenhoitajana. Olen onnekkaassa asemassa, kun saan tehdä kahta erilaista työtä ja olla osana lasten arkea tavalla tai toisella: joko tukea lasta hänen kehityksessään tai siistiä lapsille tiloja, missä kehittyä.

Tällä hetkellä en suunnittele jatko-opiskelua, vaan haluan jatkaa töiden tekoa täysipäiväisesti. Yrittäjyystaustaa minulta löytyy jo ennestään viisi vuotta siivousalalta, mutta sekään ei nyt vedä puoleensa. Kevytyrittäjyydestä olen vähän etsinyt tietoa. Se voisi ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa olla yksi vaihtoehto.”

Mitä haluaisit sanot ihmiselle, joka harkitsee kiinteistö- ja puhtauspalvelualan opiskelua?

”Jos olet miettinyt kiinteistö- ja puhtauspalvelualaa, niin rohkeasti hakemusta eteenpäin! Suomen Diakoniaopistolla on ammattitaitoiset ja mukavat opettajat, luokkakavereita unohtamatta. Koulupäivinä pääsee paljon harjoittelemaan ja se, jos jokin on parhainta opettelua. Koulussa oppilaita tuetaan kattavasti erilaisissa tilanteissa ja kukaan ei jää yksin ongelmien kanssa.”