Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: Tehotyttö Annika tekee kaksoistutkintoa: ”Haluan auttaa konkreettisesti!”

Sisu, motivaatio ja halu auttaa. Niitä Annikan mielestä tarvitaan sosiaali- ja terveysalalla. Tehotyttö tekee lähihoitajan kaksoistutkintoa, keikkatöitä ja treenaa ammattitaidon SM-kisoihin. ”Paljon jaksaa, kun tekee sitä, mistä nauttii!”

Kun Annika, 17, oli alakoulussa, hänen mummonsa sairastui vakavasti. Nuori tyttö vietti kesän mummonsa apuna ja päätti, mitä haluaa tehdä isona.

”Siitä saakka olen tiennyt, että haluan auttaa ja tehdä töitä ihmisten kanssa. Lähihoitajan opinnot olivat siten selkeä suunta.”

Opinto-ohjaajaltaan Annika kuuli Helsingin Diakoniaopistosta. Idyllinen, Alppilassa sijaitseva koulu vei mukanaan, vaikka äiti ehdotteli myös muita opinahjoja.

”Asun Vantaalla ja äiti koetti lahjoa mopoautolla, että menisin yhteen paikalliseen ammattikouluun. Mutta olin itsepäinen ja tulin tänne!”

Se kuulemma kannatti. Vaikka Annikalla ei ollut tuttuja uudessa koulussa, ystäviäkin löytyi heti.

”Tutustuin ekana päivänä kahteen tyttöön ja jo kolmantena päivänä meidän opettaja kysyi, että montako vuotta ollaan tunnettu. Tulin asenteella, että kyllä täältä ystäviä saa”, Annika kertoo.

Työssäoppimispaikka löytyi samasta pihapiiristä

Annikan mielestä opinnot ovat sujuneet hyvin, eikä lukion ja ammattiopintojen yhdistäminen ole käynyt liian raskaaksi. Diakoniaopiston opettajilta saa myös tarvittaessa tukea.

”Mun opettajat ovat ihan parhaita, omia persooniaan! Jos on jotakin kysyttävää tai tarvitsee apua, opettajille voi soittaa tai laittaa viestiä WhatsAppissa. Meininki on tosi aitoa”, Annika kuvailee.

Ahkera opiskelija ehtii koulun ohessa tehdä myös keikkatöitä.

”Soitin vuosi sitten kotini lähellä olevaan vanhainkotiin, että voinko tulla kesätöihin. Silloin johtaja pahoitteli, ettei voi ottaa minua, kun en ollut tehnyt vielä tarpeeksi opintoja. No, soitin tänä syksynä uudestaan, että nyt olisi tarpeeksi opintojakin kasassa!”

Myös opintoihin kuuluu useita työssäoppimisjaksoja, joista ensimmäisen Annika teki kalliolaisessa päiväkodissa. Toinen työssäoppimispaikka löytyi vielä lähempää: Diakoniaopiston kanssa samassa korttelissa sijaitsevasta Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:stä.

”Olin vapaaehtoistehtävissä Hoivan Leenankodissa leipomassa pullaa, kun esimies ehdotti työssäoppimista heillä. Muistisairautta sairastavien jaksottaishoitoon erikoistuneessa hoivakodissa työ oli haastavaa mutta tosi antoisaa. Sain työntekijöiltä hyvää palautetta aina osastokokouksissa ja jakso tuki myös Taitaja-kisaan valmistautumista”, Annika kertoo.

Urasuunnitelmia ja SM-kisoja

Annika valmistautuu parhaillaan ammattitaidon SM-kisoihin. Taitaja2017-tapahtumassa ammatillisen koulutuksen opiskelijat kisaavat alansa osaamisessa. Myös Annikan opinnot valmistuvat syksyllä 2017. Sen jälkeiset suunnitelmat ovat jo selvät.

”Aion hakea Diakonia-ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Lähihoitajan opinnot antavat siihen hyvän pohjan. Helsingin Diakoniaopisto on ollut tosi ihmisläheinen koulu, täällä on hyvät opettajat, ihana kampus – ja hyvää ruokaa!” Annika nauraa.