Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: Kosmetologit haastavat toisensa Taitaja-kisoissa

Tulevat kosmetologit Noora ja Jennifer haastavat toisensa ammatillisen koulutuksen SM-kisoissa, Taitaja2019. Kilpakumppaneiksi he eivät silti tunnustaudu vaan valmistautuvat kisoihin yhdessä – esimerkiksi tekemällä harjoituskasvohoitoja miehille.

Noora, 20, ja Jennifer, 18, aloittivat pari vuotta sitten kauneudenhoitoalan koulutuksen Suomen Diakoniaopistoon kuuluvassa SKY-Opistossa. Kummallekin on jäänyt pääsykokeista mieleen erityisesti yksi tehtävä.

”Rautalangasta piti vääntää kuviota. Siinä testattiin luovuutta.”

Molemmat todella halusivat kouluun: niin paljon, että olivat valmiita muuttamaan opintojen takia jopa uudelle paikkakunnalle. Ja niin kävikin, että sekä Jennifer että Noora hyväksyttiin kouluun ensihakemalla.

Ennen kosmetologiopintoja Noora oli kuitenkin käynyt lukion, mikä takia he valmistuvat eri aikoihin.

Nopeutetusti opiskellut Noora alkaakin jo tänä keväänä lukea uusiin pääsykokeisiin, sillä tähtäimessä ovat ammattikorkeakoulun estenomin opinnot.

Myös Jennifer pohtii hakeutuvansa valmistumisen jälkeen samaan koulutukseen. Harkinta-aikaa on kuitenkin vielä jäljellä, sillä peruskoulupohjan takia opintoihin kuuluu myös ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia, kuten äidinkieltä ja matematiikkaa.

”Niitä minulla ei ole ollut, vaan olen saanut keskittyä hoitoihin ja käsillä tekemiseen”, Noora toteaa.

”Into sen kun kasvaa!”

Noora kertoo yllättyneensä opinnoissa yhdestä asiasta.

”Jo hakiessani ajattelin, että kauneusalan koulutus voisi sopia mulle, mutta yllätyksenä tuli se, miten kivaa tää oikeesti olikin! Kun on päässyt oppimaan ja tekemään enemmän, intohimo ja into alaa kohtaan on vaan koko ajan kasvanut.”

Jenniferillä taas alavalinta taitaa olla verenperintöä, sillä myös hänen äitinsä on työskennellyt kosmetologina.

”Äiti valmistikin mua opintoihin hyvin ja me puhuttiin myös niistä alan ei-niin-kivoista puolista kuten tyytymättömistä asiakkaista ja terveysongelmista. Siksi mikään ei ole tullut yllätyksenä.”

Sekä Jenniferin että Nooran mielestä parasta alassa ovat kuitenkin asiakkaat.

”On kiva auttaa ja tuoda pientä iloa arkeen”, Noora sanoo.

Kummankin mielestä ala sopii parhaiten ulospäinsuuntautuneelle ja positiiviselle ihmiselle.

”Kosmetologi on asiakkaan aurinko eikä omat huonot fiilikset saa näkyä. Meidän tehtävä on tuottaa hyvää energiaa eikä ottaa sitä muilta pois”, Jennifer summaa.

Luokka täynnä tulevia ammattilaisia

Jennifer kertoo, että heidän luokkansa on täynnä rautaisia tulevaisuuden ammattilaisia. Ammattitaitoa mittaavat myös Suomen ammatillisen koulutuksen SM-kisat, joihin Jennifer ja Noora tänä vuonna osallistuvat.

Menestys kisoissa olisi kummankin mielestä mahtavaa ja meriitti myös ansioluettelossa.

Tammikuisessa semifinaalissa on luvassa esimerkiksi miesten kasvohoitoa ja ripsien ja kulmien kestovärjäystä.

”Ollaan harjoiteltu hoitamalla mun poikaystävää ja Nooran isää”, Jennifer kertoo. Lisäksi valmistautumisessa auttavat perheen, luokkatovereiden ja opettajien tuki – sekä tietenkin laadukas opetus, jonka kumpikin tuleva taitaja nostaa esiin Diakoniaopiston valttina.

”Meidän opettajat on tosi ammattitaitoisia. Ja lisäksi heiltä todella pystyy pyytämään apua aina, kun sitä tarvitsee. He todellakin tekevät kaikkensa auttaakseen meitä.”

Sillä missäpä muualla niitä tulevia taitajia ja ammattilaisia tehtäisiin, kuin laadukkaassa opetuksessa.