Siirry sisältöön

Opiskelijan tarina: ”Monikulttuurisessa ryhmässä on tärkeää kunnioittaa muita”

Nourdeen, 27, on Suomen Diakoniaopiston konkari, joka on suorittamassa jo kolmansia opintojaan. Nyt hän on siirtynyt ammatilliseen koulutukseen kodinhuoltajaopiskelijaksi. Syy koulussa viihtymiseen on hänestä selvä: hyvä ilmapiiri, opettajat sekä eri kulttuurien kunnioittaminen.

Valloittava hymy piirtyy Noudeenin kasvoille, kun hän kuvailee opintouraansa Suomen Diakoniaopistossa. Talouskoulu, valmentavat opinnot ja viimeksi kodinhuoltajaopintoihin pääsy ja niiden loppuunsaattaminen. Lista on vaikuttava. Nourdeen jos kuka pystyy kertomaan, miksi on jatkanut niin pitkään samassa ahjossa.

”Iso syy on se, että täällä on mukavat ja auttavaiset opettajat ja tosi hyvä henki. Myös monikulttuurisuus on tärkeä asia, mikä näkyy esimerkiksi suhtautumisessa kielitaitoon. En itsekään puhu täydellistä suomea, mutta se ei ole haitannut. Opettajat ymmärtävät ja antavat aikaa oppia”, Nourdeen kuvailee.

”Kaikki auttavat toisiaan”

Nourdeenin opiskeluryhmässä on edustettuna kahtatoista eri kansallisuutta. Voisi kuvitella, että luokassa kulttuurit törmäävät välillä yhteen. Nourdeenin mielestä avainsana onkin toisten kunnioittaminen.

”Meidän ryhmässä on tosi hyvä henki. Ihmiset ovat aina erilaisia, on eri asenteita ja niin edelleen. Silti on tärkeää luoda hyvä ja kannustava ilmapiiri – ja se tapahtuu kunnioittamalla muita.”

Monikulttuurisessa ryhmässä kaikki myös ymmärtävät, että oppiminen ei tapahdu aina yhtä aikaa.

”Jos jollakulla on vaikeuksia ymmärtää, toiset auttavat. Meidän ihana opettaja sanoo aina, että muita pitää luokassa auttaa”, Nourdeen sanoo.

Kunnianhimoisia jatkosuunnitelmia

Tulevaisuudessa Nourdeen haluaa tehdä töitä ja opiskella lisää.

”Haluaisin jatkaa ehkä korkeakouluopintoihin mutta tehdä samalla töitä. Olen aika kunnianhimoinen”, hän nauraa.

Iso vaikutus Nourdeenin suunnitelmiin on ollut hänen opettajallaan Eevalla. Kun Nourdeen puhuu opettajastaan, hän ei sanoja säästele.

”Eeva on tukenut ja kannustanut mua ja sanoo aina, että hoidetaan nyt yhdet opinnot loppuun ja sitten voin siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Hän luo mulle uskoa itseeni: että pystyn ja osaan.”

Ylipäänsä opettajien tuki on ollut Nourdeenista äärimmäisen tärkeää – ja koulun ehdoton vahvuus.

”Suomen Diakoniaopistossa mulla on ollut todella auttavaisia opettajia, opinto-ohjaajilta saa neuvoja ja aina voi kysyä, jos jokin mietityttää”, Nourdeen kertoo ja hymyilee: ”Aina kun olen täällä, mulla on hyvä olla.”