Siirry sisältöön

Lähihoitajasta lääkäriksi

Yliopistoon voi päästä myös ammatillisesta koulutuksesta.

Kun Noora 15 vuotta sitten pääsi ysiltä, hän ei haaveillut lääkärin työstä.

”Yläkoulussa mietittiin vain, mennäänkö lukioon, amikseen vai kumpaankin.”

Noora päätti valita molemmat. Hän aloitti kaksoistutkinnon eli opiskeli yhtä aikaa ammatillisessa koulutuksessa lähihoitajaksi ja lukiossa ylioppilaaksi.

Lähihoitajan opintojen aikana Noora pääsi tutustumaan lääkärin työhön.

”Tajusin, etteivät lääkärit ole sen kummempia ihmisiä kuin muutkaan. Aloin ajatella, että se voisi olla työtä, jota voisin itsekin tehdä.”

Sinnikkyys ja rento asenne avasivat ovet Helsingin lääkikseen

Lähihoitajaksi Noora valmistui vuonna 2010. Valmistumisen jälkeen hän aloitti työt sairaalassa, sisätautiosastolla. Työ oli Nooralle mielekästä, mutta samalla hän oli motivoitunut hakemaan lääkikseen.

”Minulla oli halu oppia, osata ja pystyä tekemään vielä enemmän.”

Vaikka Noora oli valmistunut myös lukiosta ylioppilaaksi, hän koki, ettei tutkinnosta ollut pääsykoehaussa juuri hyötyä. Ylioppilaskokeista hän ei ollut saanut huippuarvosanoja eikä käynyt lukiossa kovin montaa biologian, kemian tai fysiikan kurssia.

Siksi pääsykokeiden luku-urakka piti aloittaa lähes nollasta.

”Ostin pääsykoekirjat ja aloin lukea itsenäisesti.”

Mitään ennalta suunniteltua lukumetodia tai lukujärjestystä Nooralla ei ollut. Hän vain luki, opiskeli ja tutustui vanhoihin pääsykokeisiin.

Ensimmäisenä hakuvuonna lääkiksen ovet eivät auenneet.

Eivät myöskään toisena.

”Pääsykoeurakka oli raskas”, Noora kertoo. Siksi hän oli päättänyt, että hakisi vain kolme kertaa. Jos hän ei kolmannen kerran jälkeen pääsisi sisään, hän keskittyisi muihin asioihin.

Kahtena viimeisenä hakuvuotena Noora osallistui valmennuskurssille.

”Kurssi rytmitti lukemista ja sain testata omaa osaamista säännöllisesti, mikä oli ehkä sen suurin hyöty.”

Pääsykokeisiin lukemisen ohella Noora teki lähihoitajan töitä sairaalassa.

”Oli hyvä juttu, ettei ollut rajattomasti aikaa lukemiseen. Sen ansiosta ajankäyttö oli tehokkaampaa ja sain muuta ajateltavaa ja sisältöä elämään. Asenteeni oli myös rennompi, koska en ikinä ajatellut, että lääkikseen pääseminen olisi ainoa vaihtoehtoni. Olin aivan tyytyväinen myös hoitajan työhön.”

Kolmantena pääsykoekeväänä yliopistosta tuli kuitenkin ilmoitus.

Noora oli läpäissyt Helsingin yliopiston lääketieteellisen pääsykokeet.

”Opiskeluaika oli ihana”

Usein sanotaan, että vaikeinta on päästä yliopistoon sisään. Sen jälkeen opiskelu sujuu omalla painollaan. Noora myöntää, että näin se periaatteessa on. Pääsykokeissa satsaat yhteen päivään vuodessa, ja jos se menee pieleen, on taas vuosi edessä.

Mutta ei yliopistossa opiskelukaan aina helppoa ollut. Etenkin kaksi ensimmäistä, teoriapainotteista vuotta olivat Noorasta haasteelliset. Toisaalta lääkiksen koulumaisuus tekee kaikesta yksinkertaisempaa.

”Lääketieteellinen on aika erilainen opiskelupaikka kuin yliopisto yleensä. Siellä ei ole hirveästi valinnanvaraa vaan koulumaisesti annetaan lukujärjestys, jota noudatat. Se on putki, johon menet yhdestä päästä sisään ja toisesta tulet ulos.”

Kolmannesta vuodesta alkaen opinnot kuitenkin kevenivät ja Noora pääsi niin sanotusti oikeisiin hommiin.

”Tapaamaan asiakkaita ja miettimään diagnostiikkaa.”

Yleisesti ottaen Nooralla on hyvin lämpimät muistot opiskeluajasta.

”Se aika ja opiskeluyhteisö oli ihana. Sain ystäviä ja löysin puolisonkin”, hän naurahtaa.

Lääkiksen ensimmäisinä vuosina Noora jatkoi lähihoitajan työtä. Etenkin alkuaikoina lääkärinä oli hyötyä siitä, että Nooralla oli jo pitkä kokemus potilaiden kohtaamisesta. Myös valmistuneena lääkärinä taustasta on ollut etua.

”Työtä sairaalassa tehdään moniammatillisesti. On hyödyllistä ymmärtää, mitä muiden työnkuvaan kuuluu. Arvostan jokaista ammattilaista tehtävästä riippumatta.”

Ammatillisesta koulutuksesta voi päästä yliopistoon ja ammattikorkeakouluun

Noora kannustaa ammatillisessa koulutuksessa olevia pohtimaan avoimesti omaa tulevaisuuttaan ja jatko-opiskelun mahdollisuutta.

Amistausta on yliopistossa harvinaisempi kuin lukiotausta. Osin kyse on ehkä siitä, ettei ammatillisesta koulutuksesta uskalleta hakea jatko-opintoihin ja siksi esimerkkejä sisään päässeistä on vähän. Kaikki eivät edes tiedä, että ammatillisesta koulutuksesta voi hakea yliopistoon.

Ammattikorkeakouluun haetaan amiksesta yliopistoa useammin. Lähihoitajaksi valmistuneet jatkavat opiskelua esimerkiksi sairaanhoitajiksi tai sosionomeiksi. Mutta kuten Noora osoittaa, muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.

”Olen ollut tosi tyytyväinen siihen, että opiskelin lääkäriksi. Mielestäni on myös hyvä, että minulla oli vähän erilainen polku yliopistoon. Siitäkin on etua, etten mennyt lääkikseen suoraan amiksesta tai lukiosta vaan ehdin nähdä välissä vähän muutakin. Katson eri tavalla työtä, kun on elämänkokemusta välissä.”