Siirry sisältöön

Kodinhuoltajaksi opiskeleva Minna: ”Tykkään omasta kädenjäljestäni”

Tuleva kodinhuoltaja Minna opiskelee puhtaus- ja kiinteistöalan perustutkintoa Suomen Diakoniaopistossa, Helsingissä.

Jo ennen kouluun hakemista Minna teki töitä puhtauspalveluissa. Ajatus perustutkinnon opiskelusta syntyikin työpaikan ohjaajan ideasta.

Minna päätti hakea Suomen Diakoniaopistoon, ja elokuussa 2020 hän aloitti puhtaus- ja kiinteistöalan opinnot erityisopetuksessa.

Alassa häntä eniten kiinnostavat perusasiat.

”Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, tykkään mopata”, Minna sanoo.

Hänestä on mukavaa, kun oma kädenjälki näkyy heti.

”Ja että kädenjälki näyttää mahdollisimman siistiltä!” Minna nauraa.

Minna tykkää siitä, kun tulee puhdasta.

Kodinhuoltaja oppii käytännönläheisesti

Ensimmäinen opiskeluvuosi oli Minnalle terveysongelmien takia haastava.

”Onneksi opettajat olivat joustavia ja ymmärtäviä.”

Toinen vuosi on sujunut onneksi paremmin.

Opintoihin kuuluu vähän teoriaa ja paljon käytännön juttuja. Minna on oppinut myös paljon uutta, esimerkiksi puhdistusaineista. Monet entuudestaan tutut taidot, kuten moppaus ja pintojen pyyhkiminen, sujuvat entistä paremmin.

Puhtauspalvelualalla ollaan tekemisissä tarkkuutta vaativien pesu- sekä siivousohjeiden kanssa. Siksi muistin harjoittaminen on tärkeää. Minna kertoo, että opinnoissa muistia on harjoitettu esimerkiksi muistipeliä pelaamalla.

Välillä tehtäviä tehdään tietokoneella.

”Omaa tietokonetta ei välttämättä tarvitse. Minä olen lainannut konetta Tsemppi-oppimisympäristöstä”, Minna sanoo.

Pian Minna on lähdössä opintomatkalle Saksaan. Piccis-hankkeen järjestämän matkan tarkoituksena on tutustua toisen maan kulttuuriin ja opiskelijoihin. Samalla parannetaan erityisen tuen opiskelijoiden mahdollisuutta päästä kansainvälisiin vaihtoihin.

”Tunteet on vielä vuoristorataa, että mihin ihmeeseen sitä on lähdössä. Saan onneksi koko matkakonkkaronkalta tsemppiä. Ja kyllä vähän innostaakin. Pitää lähteä vielä reppu- ja laukkuostoksille ennen matkaa!”

Kodinhuoltajan koulutukseen kuuluu paljon käytännönharjoitusta ja sopivasti teoriaa.

Koulutus sopii järjestyksen ihmiselle

Minnan mielestä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelu sopii ihmiselle, joka pitää järjestyksestä ja siitä, että oma kädenjälki näkyy heti. Tärkeää on myös aito kiinnostus alaan. Mutta lopulta moni asia on kiinni Minnan osuvan tiivistyksen mukaisesti omasta asenteesta.

”Maltti on valttia.”

Minnalla itsellään on monia alalle sopivia vahvuuksia. Hän on asiallinen ja rauhallinen. Koska Minna ei kiivastu helposti, yhteistyö muiden kanssa sujuu hyvin.

Teorian ja koulussa harjoiteltavien taitojen lisäksi opintoihin kuuluu useita työharjoitteluja. Minna on ollut jo yhdessä harjoittelussa ja pian alkaa toinen.

”Toivon työharjoittelusta sitä, että saan hyvän perehdytyksen ja tieto kulkee”, hän kertoo.

Vaikka Minna tykkää järjestyksestä ja siistimisestä, hän toteaa, että omassa kodissa olisi parantamisen varaa. Toisaalta tuleva ammattilainen katsoo kodin puhtautta hieman tarkemmalla silmällä.

”Ja sitä paitsi onhan se niin, ettei töitä saa tuoda kotiin”, Minna toteaa pilkettä silmäkulmassa.