Siirry sisältöön

Kasvatus- ja ohjausalan opinnoista itsevarmuutta ja rohkeutta

Helsinkiläinen Ronja Kakko, 20 vuotta, valmistui joulukuussa 2022 nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Suomen Diakoniaopistolta. Nyt hän työskentelee peruskoulussa ja on pienen koiravauvan huoltaja.

Ronja aloitti opinnot ammatillisessa koulutuksessa heti peruskoulun jälkeen vuonna 2019. Ammatinvalintana ei kuitenkaan alun perin ollut se tutkinto, josta sitten Ronja valmistui joulukuussa 2022.

“Opiskelin Suomen Diakoniaopistolla ensin vuoden kauneudenhoitoalaa, josta vaihdoin sisäisellä siirrolla kasvatus- ja ohjausalalle nuoriso- ja yhteisöohjaajaopintoihin”

Kun kauneudenhoitoalan opinnot eivät tuntuneet omalta jutulta, Ronja lähti pohtimaan uutta opiskelusuuntaa.

“Muistan päivän, jolloin makasin olohuoneen matolla puhelin kourassa ja tutkin erilaisia aloja ja kouluja, joihin voisin hakea seuraavassa yhteishaussa. Muutaman ammatinvalintatestin jälkeen päätin, että kasvatus- ja ohjausala on se minun juttuni”

Suomen Diakoniaopisto valikoitui oppilaitokseksi yhteisöllisyyden, hyvän yhteishengen ja oppilaitoksen koon vuoksi.

Ujona henkilönä kasvatus- ja ohjausalan opintojen valitseminen jännitti

Ennen opintojen alkua Ronjalla oli jo jonkin verran alaan liittyvää kokemusta, mm. sukulaislasten hoidosta.

Alan valintaan vaikutti myös yksi Ronjan merkittävimmistä kokemuksista, rippikoulu.

“15-vuotiaana maailmani mullistui, kun kävin rippikoulun. Se oli siihenastisen elämäni paras kokemus. En kuitenkaan uskaltanut lähteä vielä siinä vaiheessa isoseksi leireille, siihen uskaltauduin vasta 2020 opintojen aloituksen ohessa ja sillä tiellä olen edelleen, nyt vain kesätyöntekijän roolissa.”

Ronja on luonteeltaan ihmisläheinen ja on aina halunnut auttaa muita.

“Siksi valitsin lopulta kasvatus- ja ohjausalan, vaikka se aluksi jännittikin kovin näin ujona ihmisenä.”

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen vahvisti ja toi mukanaan mahtavia kokemuksia

Parasta opinnoissa Ronjan mielestä oli monipuolisuus ja samanhenkiset opiskelukaverit.

Ronja kokee, että opiskelu ei missään vaiheessa ollut tylsää, vaan koettavaa ja tehtävää oli niin paljon. Työelämässä oppimisen jaksoja Ronja suoritti eri ala-asteilla, Suomen Diakoniaopiston TELMA-luokalla ja iltapäiväkerhossa.

“Yksi parhaista muistoistani harjoittelusta on se, kun suunnittelin ja toteutin yhdessä lasten kanssa nukketeatteriesityksen muulle ryhmälle.”

Ronjan mielestä on hyvä, että hän joutui opintojen aikana hyppäämään oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

“Näin ujona ja varautuvana ihmisenä suurin osa opinnoista oli mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta niistä jäi aina todella hyvä fiilis jälkikäteen”

Suomen Diakoniaopistolta valmistui itsevarmempi ja rohkeampi nuoriso- ja yhteisöohjaaja Ronja.

Oma unelmien työ löytyi lasten ja nuorten ohjaustyön ääreltä

Ronja työskentelee peruskoululla koulunkäynnin- ja iltapäiväkerhon ohjaajana. Ronjan normaali työpäivä alkaa koululaisten aamukerholla.

Koulupäivän ajan Ronja toimii koulunkäynnin avustajana 3. luokalla, jossa on 44 oppilasta, 2 opettajaa sekä Ronja.

“Autan siis oppilaita tunneilla ja olen myös opettajien viides ja kuudes käsi”

Lounaan jälkeen Ronja toimii iltapäiväkerhon ohjaajana, jossa hän auttaa lapsia kotitehtävissä sekä ulkoilee ja leikkii lasten kanssa. Myös ulkoilu on iso osa arjentyötä. Kuvan keltaisesta sadetakista voikin päätellä, että Ronja ulkoilee töissä säällä kuin säällä.

Kesällä Ronja lähtee kolmelle rippileirille kesätyöntekijäksi. Kokemusta rippikouluista on jo useammalta vuodelta, erilaisista rooleista.

Tulevaisuuden haaveena Ronjalla onkin työskennellä enemmän nuorten kanssa. Nyt hän kerää tyytyväisenä työkokemusta ja vahvistaa osaamistaan lasten ohjaustyössä.

Erilaiset persoonat kasvatus- ja ohjausalan vahvuutena

Ronja kannustaa kaikkia kasvatus- ja ohjausalan opintoja harkitsevia hakemaan opiskelemaan. Hän kokee, että alalla erilaiset persoonat ovat vahvuus. Etukäteen ei kannata jännittää ja epäillä omaa osaamistaan.

“Sitähän varten koulussa ollaan, että siellä opitaan. Ei siis tarvitse osata tai tietää tai pystyä mihinkään etukäteen. Opit kyllä kaiken tarvittavan opiskeluvuosinasi”

Valmistuvia opiskelijoita Ronja kannustaa välttämään turhaa stressiä, töitä tällä alalla riittää. Tärkeintä on löytää itselle sopiva työympäristö.

“Tsemppiä kaikille opiskeluja aloittaville, niitä jo suorittaville ja valmistuville! Nähdään kentällä”

Kiinnostaako opiskelu nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi?

– Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Helsingissä, Lahdessa tai Oulussa.
– Opiskeluaikana pääset tekemään innostavia projekteja, oppimaan työpaikoille ja suunnittelemaan toimintaa eri elämäntilanteissa oleville ihmisille.
– Voit hakea opiskelemaan kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden