Siirry sisältöön

Elsa ja Adele saivat monen himoitseman opiskelupaikan

Ystävykset opiskelevat Suomen Diakoniaopiston SKY-Opistossa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa. Parin vuoden päästä he valmistuvat kosmetologeiksi.

Kauneudenhoitoalalle lähteminen oli 16-vuotiaiden Elsan ja Adelen pitkäaikainen toive.

”Mä oon aina ollut kiinnostunut ulkonäöstä. Muistan kun sain pienenä hienon pinkin meikkiboksin ja laitoin niitä kaikkia meikkejä kasvoille. Näytin varmaan ihan sekasotkulta mutta se fiilis oli niin ihana, olin tosi innostunut. Siitä se kiinnostus varmaan lähti”, Elsa muistelee.

Myös Adele on tykännyt visuaalisista asioista niin kauan kuin hän muistaa.

”Yläkoulussa pohdin muitakin aloja kuten sisustussuunnittelua ja muotoilua mutta kauneudenhoito vei mennessään. Tän alan hyvä puoli on se että visuaalisuuden voi yhdistää toisten auttamiseen. Se on mulle tärkeetä”, Adele kertoo.

Hius- ja kauneudenhoitoalan valintakoe 

Ennen kuin Elsa haki opiskelupaikkaa, hän etsi alasta ja kouluttajista tietoa netistä.

”Tutkin paljon lähteitä ja tää koulu vaikutti tosi arvostetulta. Myös tilat oli kauniit ja toimivan näköiset”, Elsa kertoo.

Hän päätti hakea juuri Suomen Diakoniaopiston SKY-Opistoon, koska hyvä koulu olisi meriitti myös ansioluettelossa. Adelelle SKY-Opistoa suositteli puolestaan jo alaa opiskeleva ihminen.

Valintakoe järjestettiin koronan takia etänä. ”Kokeessa oli haastattelua ja tehtäviä”, Adele kertoo. ”Piti piirtää ja leikata kuussakarainen tähti. Kai siinä testattiin hahmotusta ja sitä miten tarkasti tekee, leikkaako saksilla vai lähteekö repimään.”

Kumpikin teki tähden omalla tavallaan.

”Mä piirsin sitä tosi kauan. Tähdet on mun piirtämisen heikkous! Olin ihan että, tähti! Miksi tähti?! Miksei vaikka sydän!” Elsa parahtaa.

Adele puolestaan ryhtyi nopeasti tuumasta toimeen.

Tiukan valintakokeen jälkeen Elsa ja Adele saivat monen muun havitteleman opiskelupaikan.

”Aluksi mun vanhemmat vähän ihmetteli, että ai kauneudehoitoa ja Helsingissä! Mut nyt ne on tosi iloisia mun puolesta et saan tehdä sitä mistä tykkään”, Hollolasta kotoisin oleva Adele kertoo.

”Mulle taas tuli koko suku sanomaan, että tää tulee olemaan just oikea ala mulle ja tuun sopeutumaan tänne niin hyvin”, sanoo Elsa.

Elsa (vas.) ja Adele (oik.) ovat nauttineet opinnoista SKY-Opistossa.

Kosmetologin on tykättävä järjestyksestä, rutiineista ja rituaaleista”

Sekä Elsan että Adelen mielestä kauneudenhoitoalaa harkitsevan on oltava kiinnostunut kauneudesta ja ulkonäöstä.

”Ei kuitenkaan pelkästään omasta ulkonäöstä vaan voi tykätä myös sisustamisesta, maisemista, pukeutumisesta, hiuksista ja sellasesta. Musta se on merkki, että voi sopia alalle”, Elsa sanoo.

Adele puolestaan painottaa järjestelmällisyyttä. Rutiineista on tykättävä.

”Musta tää ala sopii ihmiselle joka osaa rauhassa hoitaa asiat tietyllä kaavalla. Rutiinit on tosi tärkeitä esimerkiksi välinehuollossa. Niistä pitää pystyä pitämään kiinni ja on ymmärrettävä rutiinien merkitys.”

Olennaista on myös se, että haluaa tehdä toiselle ihmiselle hyvän ja itsevarman olon.

”On ihanaa kun asiakas sanoo, ettei sen iho tai kulmat oo näyttänyt koskaan niin hyvältä!” Elsa toteaa.

Vaikka kauneudenhoitoon liittyvää informaatiota löytyy netistä paljon, alalla on runsaasti sellaistakin tietoa ja taitoa, minkä oppii parhaiten koulussa.

Kosmetologin koulutukseen kuuluu esimerkiksi kemiallisten prosessien ja hygieniaan liittyvien asioiden opiskelua.

”Oon saanut tosi paljon uutta tietoa ja oppinut hyödyntämään sitä asiakkaiden kanssa.”

Adelen mielestä kauneudenhoitoala sopii rutiineja rakastavalle ihmiselle.

Opinnot toivat yhteen

Adele ja Elsa ystävystyivät nopeasti opintojen aloittamisen jälkeen.

”Ajatusmaailmat vain kohtaisivat”, he kertovat.

Opiskeluaikaa on jäljellä vielä pari vuotta. Adele unelmoi, että valmistumisen jälkeen hän pääsisi jatkamaan opintoja maskeerauskouluun ja voisi perustaa oman yrityksen. Elsan mielestä yrittäjyys sopisi Adelelle hyvin.

”Adele on ehdottomasti johtajatyyppiä, sellanen pomo. Sä näytät esimerkkiä ja menet ensimmäisenä, osaat ottaa vastuuta. Se on sun vahvuus”, Elsa kuvailee kauniisti.

Hän itse puolestaan toivoisi, että voisi työskennellä jonkun palveluksessa, esimerkiksi neuvonta- ja myyntitehtävissä.

”Voisin opastaa erilaisten tuotteiden käytössä ja auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopivia tuotteita. Oon sillä tavalla reipas ja myyntihenkinen, että sellainen työ sopisi mulle.”

Samaa mieltä on Adele.

”Elsa on tosi auttavainen ja ymmärtävä. Sä tartut mielelläsi uusiin juttuihin ja oot tosi joustava. Aina jos joku kysyy, että tehtäiskö näin niin sä oot heti tekemässä.”

Mikään kiire tulevaisuuteen ystävyksillä ei kuitenkaan ole. ”Koitan vaan nauttia siitä, että saan olla täällä opiskelemassa”, Elsa sanoo ja Adele komppaa:

”Täällä on tosi hyvä olla.”

Elsa (vas.) viehättyi Helsingin Alppikadun historiaa henkivästä, ainutlaatuisesta korttelista ja kauneudenhoitoalan nykyaikaisista tiloista.