
Miten omat kokemukset voivat muuttua voimavaraksi työelämässä ja asiakastyössä? Tähän kysymykseen pureuduttiin Kokemusosaamisen voima -seminaarissa, joka kokosi huhtikuussa yli 150 sote-alan ammattilaista, kokemustoimijaa ja kehittäjää Helsingin Kuntatalolle ja etälaitteiden äärelle ympäri Suomen.
Seminaari oli osa Suomen Diakoniaopiston, DIAKin ja Diakonissalaitoksen yhteistä Kokonaisena työssä -hanketta, ja se nosti esiin kokemustiedon kasvavan merkityksen osana koulutusta, kehittämistä ja asiakastyötä.
Kokemusosaaminen syventää ymmärrystä
Seminaarissa keskusteltiin siitä, miten kokemusosaamista voidaan liittää osaksi organisaatioiden arkea ja strategiaa.
– Kokemusosaaminen ei ole vain lisä asiakastyöhön – se tuo syvempää ymmärrystä, empatiaa ja uudenlaista näkökulmaa, muistutti kokemusasiantuntijuuden puolestapuhuja Sari Rantaniemi.
Käytännön esimerkkejä kuultiin muun muassa:
- Elämällä oppii! -valmennusmallista, jonka avulla ammattilaiset pysähtyvät pohtimaan omien kokemustensa merkitystä ja hyödyntämistä ammatillisesti. (esitteli Katriina Nuutinen, Suomen Diakoniaopisto).
- Tuetun keikkatyön mallista, jossa osallistujat tekevät palkallisia, lyhyitä työtehtäviä palveluiden kehittämisen tueksi (esitteli Emma Kallunki, Diakonissalaitos).
Myös kokemusasiantuntijan ja ammattilaisen välinen kumppanuus nousi keskiöön. Seminaarin sanoma oli, että molempien osaaminen täydentää toisiaan.

Kokemustiedon hyödyntäminen tarvitsee rakenteita
Asiantuntija Henna Harju (Diak) esitteli tuoreen Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla -julkaisun. Ammattilaisten mukaan kokemustiedon hyödyntäminen ei tapahdu itsestään – se tarvitsee rakenteita ja tietoista johtamista.
Paneelikeskustelussa useat asiantuntijat painottivat kokemusosaamisen merkitystä myös sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoiman kannalta. Kokemus voi olla väylä osallisuuteen, ammatilliseen kasvuun ja jopa uuteen työuraan.
Tulevaisuus: kokemus ja ammattitaito rinnakkain
Panelistit uskoivat, että vuoteen 2035 mennessä kokemusosaaminen ja ammatillinen osaaminen nähdään saumattomana kokonaisuutena. Kokemus ei ole enää erillinen lisä, vaan olennainen osa vaikuttavaa sote-työtä.
Seminaarin päättänyt Susanna Hyväri (Diak) esitti toiveen valtakunnallisesta kokemusosaamisen tutkimus- ja kehittämisverkostosta.

Kokemusosaaminen SDO:ssa
Suomen Diakoniaopisto kehittää aktiivisesti kokemusosaamisen hyödyntämistä osana koulutuksia ja hankkeita. Kokonaisena työssä -hankkeessa on tuotettu uutta tietoa kokemusosaamisesta ja kehitetty malleja, jotka tukevat yksilöiden osallisuutta, ammatillista kasvua ja hyvinvointia työelämässä.