Siirry sisältöön

Nuorten työpajatoiminta Sovinto AVI 4/2023-3/2024

RahoittajaAluehallintovirasto, AVI
Hankkeen kesto01.04.2023 - 31.03.2024

Hankkeen tavoitteet

Sovinnon Nuorten työpaja on työpaja 17-29 -vuotiaille nuorille, jotka etsivät omaa polkuaan. Työpaja on valmennusyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta ja hyvinvointia, tunnistaa osaamista sekä valmentaa kohti koulutusta ja työtä. Työpajatoiminta perustuu monialaiseen yhteistyöhön nuoriso-, työllisyys-, koulutus- ja sote-palveluissa.

Hankkeen toteutus

Sovinnon työpajalla pääsee tutustumaan kädentaitoihin, puu- ja pintakäsittelyalan sekä ohjausalan työtehtäviin työvaltaisesti. Työskentely tapahtuu yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Työpajajakso sisältää työvalmennuksen lisäksi yksilövalmennusta, jonka kautta saat tukea omien asioiden hoitamiseen ja ohjausta tavoitteidesi eteenpäin viemiseen. Työpajalla voit työskennellä 3-5 päivänä viikosta sopimuksen mukaan. Työpajapäivän pituus on viisi tuntia 9-14 välisen ajan.

Lisätietoja hankkeesta

Työpajatoimintamme edistää valmentautujien kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan. Työpajayhteisö tarjoaa turvallisen ja luottamuksellisen ympäristön monenlaisista taustoista tuleville valmentautujille. He saavat positiivisia kokemuksia ryhmässä toimimisesta, yhteisön jäsenenä olemisesta, uuden oppimisesta sekä kokemuksia eri ammattialoista ja työtehtävistä. Toimintamme perustuu yhteisölliseen, työvaltaiseen valmennusotteeseen, jossa huomioidaan osallistujien yksilölliset tavoitteet.

Hankkeen tulokset

Sovinnon nuorten työpajatoiminta toteutui avustuskaudella 04/2023-03/2024 pääosin toimintasuunnitelman mukaisesti. Työpajatoimintaa toteutettiin viisi kertaa viikossa (ma-pe) ja valmentautujien työpajapäivän pituus oli 6h/päivä.

Työpajatoimintaan osallistui avustuskaudella 56 valmentautujaa. Työpajalle ohjauduttiin pääosin oppilaitoksista (30,5 %), TE-palveluista (25 %) sekä mielenterveyspalveluista ja kriminaalihuollosta (16,5 %). Loput nuoret ohjautuivat työpajalle eri yhteistyötahojen kautta, kuten etsivästä
nuorisotyöstä tai Ohjaamosta. Viisi nuorta ohjautui pajalle suoraan. Työpajalta ohjauduttiin eteenpäin koulutukseen (39 %), työhön (22 %) ja muuhun ohjattuun toimintaan, kuten työkokeiluun työpaikalla (30,5 %). 5,8 % nuorista ei ohjautunut työhön tai koulutukseen ja 2,8% nuoren asuinpaikkakunnassa tapahtui muutos, jonka vuoksi jatko-ohjautumista ei voida todentaa.

Työpajatoiminta perustui toimintasuunnitelman mukaisesti yhteisölliseen, työvaltaiseen valmennusotteeseen, jossa huomioitiin osallistujien yksilölliset tavoitteet. Työpajan tarjoama yhteisö tarjosi turvallisen ja luottamuksellisen ympäristön valmentautujille ja toiminnassa edistettiin onnistuneesti valmentautujien kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan. Valmentautujat saivat positiivisia kokemuksia ryhmässä toimimisesta, yhteisön jäsenenä olemisesta sekä kokemuksia kädentaidoista, puu- ja pintakäsittely sekä ohjausalan tehtävistä. Avustuskaudella toteutetut sosiaalisen vahvistamisen keinot toimivat kiitettävästi, sillä Sovari-kyselyissä 89% Sovinnon työpajojen valmentautujista vastasi kokeneensa sosiaalista vahvistumista työpajajakson aikana.

Avustuskauden tavoitteena oli, että:
1. yli puolet valmentautujista sijoittuvat positiivisesti työpajajakson jälkeen
2. negatiivisesti sijoittuvat nuoret jäävät tarvittaessa jälkiohjaukseen Sovinnon muihin toimintoihin, kuten etsivään nuorisotyöhön
3. keskeyttäneitä alle 5%
4. Sovari-tulosten keskiarvo yli 4 ja kukaan ei anna arvoa 1.
5. yli puolet valmentautujista saavat työpajajaksosta osaamistodistuksen tai osaamismerkin

Saavutimme lähes kaikki tavoitteet, sillä:
1. yli puolet valmentautujista sijoittuivat positiivisesti työpajajakson jälkeen.
2. negatiivisesti sijoittuville nuorille tarjottiin mahdollisuutta etsivään nuorisotyöhömme
3. keskeyttäneitä ei ollut ollenkaan
4. Sovari-tulosten keskiarvo oli yli 4 ja kukaan ei antanut arvoa 1
5. yli puolet valmentautujista ei saaanut työpajajaksosta osaamistodistusta tai osaamismerkkiä. Tämä ei toteutunut, vaan keskityimme opinnollistamisen kehittämiseen (TUVA-yhteistyö. AIPE-yhteistyö).

Sovinnon työpaja sai Sovarituloksissa (N=19) erinomaista palautetta nuorilta. Sovinnon työpajatoiminta sai kokonaisarvion keskiarvoksi 4,8/5, kun työpajatoiminnan kokonaisarvion keskiarvo koko maassa on 4,3. Avoimissa vastauksissa korostui erityisesti työpajatoiminnan positiivinen vaikutus valmentautujien arjen hallintaan, sosiaalisten kontaktien lisääntymiseen sekä työelämätaitojen vahvistumiseen.

Sidosryhmän palautekysely toteutettiin syksyllä 2023. Vastausten (N=14) perusteella Sovinnon työpajatoiminta on koettu toimivaksi ja tulokselliseksi. Erityistä kiitosta sidosryhmät antoivat sujuvasta yhteistyöstä ja havaitsemistaan positiivisista muutoksista nuorissa. Sidosryhmät antoivat toiminnalle kokonaisarvosanaksi 4,6/5.

Suomen Diakoniaopisto Aleksanteri Virta aleksanteri.v.virta@sdo.fi +358447097710