Tiinan opiskelu lähihoitajaksi oli niin sujuvaa, että työpaikkakin löytyi kesken opintojen.
Tiina kertoo omasta opiskelustaan näin:
”Joustaminen ja sujuvuus ovat sanoja, jotka kuvaavat paljolti Suomen Diakoniaopiston ja minun välistä suhdetta. Alkuhaastattelun jälkeen sain nopeasti tietää, että pääsisin opiskelemaan lähihoitajaksi Suomen Diakoniaopistoon.
Aiemmista tutkinnoistani ja muista taidoistani tuli joustavasti osaamisen tunnustamisia. Se helpotti kokonaisuutta.
Halusin loput yhteiset opintokokonaisuudet mahdollisimman nopeasti pois. Koin, että toisena lukukautena on parempi keskittää voimat osaamisalaopintoihin. Yhteisten opintojen verkko-opinnot antoivat paljon pelivaraa muokata aikataulut itselle sopivammiksi. Lääkehoidon verkkokoulutukset tein myös ajoissa, jotta eivät olisi stressaamassa loppusuoralla.
Aikomukseni oli valmistua toukokuussa. Mutta kohtalo puuttui peliin ja valmistuinkin etuajassa maaliskuussa. Joustamisen ansiosta se oli mahdollista.
Työpaikka jo opintojen aikana
Olin ensimmäisessä mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaharjoittelussa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yksikössä, Puntarin asumispalveluissa. Tykästyin kovasti paikkaan ja toimenkuvaan.
Ajattelin harjoittelun aikana ja sen jälkeen, Puntarin asumispalvelut on paikka, jonne ei voi päästä töihin. Ohjaajani oli paikan ainoa lähihoitaja ja hän oli tukevasti vakipaikassaan.
Kun osaamisalaopettajani kanssa pähkäilimme toista harjoittelupaikkaa, päädyimme kysymään samaa paikkaa kuin ensimmäisellä jaksolla. Olin aikeissa soittaa ohjaajalleni, mutta hän soittikin minulle. Tosin eri syystä kuin luulin.
Ei sopiakseen harjoitteluun tulosta, vaan tarjotakseen työpaikkaansa minulle, koska itse oli lähdössä toisaalle töihin.
Puhelu tuli koulupäivän aikana ja puoli pyörryksissä sanoin opettajalle, että nyt et muuten arvaa mitä puhelu koski.
Minulla oli siinä pieni mutta. Opintoni olivat kesken, toinen osaamisalaharkka vasta kohta alkamassa. Mutta opettajat ja koulu joustivat – toki itseltänikin tarvittiin joustavaa asennetta.
Ohjaajani oli kanssani pari viikkoa perehdyttämässä minua seuraajakseen. Samalla tein näytön sekä illat puuskutin muun muassa mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyvää englantia ja muuta teoriaa.
Osaamisalaopettajani hoputti kollegoitaan, venyi mielettömästi omissa aikatauluissaan ja niin vain sain teoriat tehtyä ja valmistuin koulusta ollessani jo työpaikassa. Työllistymiseni on osoitus, että aina ei tarvita pitkää kokemusta alalta. Työpaikat arvostavat muutakin soveltumista. Silti sote-alalla tarvitaan virallinen pätevyys.
Innostunut sote-osaaaja
Tekemisiäni leimaa innostuminen. Innostun ja kiinnostun niin monesta. Sillä tavoin saa kokemusreppuunsa erilaista osaamista. Poimin kokemuksia ja haluan oppia uutta, jo siksikin, että koskaan ei tiedä, mihin näitä tietoja voi tarvita.
Koen, että ensimmäisen vuoden opiskeluharjoittelut päiväkodissa ja muistisairaiden ikäihmisten palvelutalossa näyttivät elämää molemmista päistä ja opettivat paljon ihmisestä. Molemmissa paikoissa olin opintojen lomilla töissäkin.
Jotain suunnittelin ja ennakoin, mutta oli tuuriakin ja suunnittelematonta tapahtui paljon. Ja oli sitä joustamista ja sujumista.
Jos Suomen Diakoniaopistossa ei olisi voinut valita osaamisalaksi mielenterveys- ja päihdetyötä, en olisi lähtenyt opiskelemaan. Mielenterveys- ja päihdetyö sekä ihminen ovat aiheina kiinnostaneet minua “aina” ja olen itse opiskellut niitä ahmimalla tietoa eri tavoin.
Taustatieto edesauttoi opinnoissa ja valmistumisessa. Luulen, että myös työllistymisessä.
Valmistuin Suomen Diakoniaopistosta mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajaksi, mutta edelleen joka päivä työssäni opiskelen ja opin uutta alasta.”
Kirjoitti: Tiina Hotti
Kuvat: Velma Sohlman