Kokemus-

Mitä kokemusosaaminen tarkoittaa?
Kokemusosaamisella tarkoitetaan kokemuksen tuomaa ymmärrystä ja tietoa, jota hyödynnetään työssä ammatillisen osaamisen rinnalla. Kokemustaustan jalostuminen kokemusosaamiseksi nähdään osana ammatillista kasvua. Se on henkilökohtaisen kokemuksen tai läheisnäkökulman kautta kertynyttä tietotaitoa ja ymmärrystä, joka on jalostunut työelämässä hyödynnettäväksi osaamiseksi.
Meillä kaikilla on kokemusosaamista.
Kokemusosaamista voidaan hyödyntää työpaikoilla.
Koulutamme kokemusosaamisen tunnistamista.
Kuka voi olla kokemusosaaja?
Kokemusosaamisen taustalla oleva kokemus voi koostua myönteisistä arkisista palvelunkäyttäjän kokemuksista tai liittyä jopa traumaattisiin elämänkokemuksiin. Laajasti ajateltuna kokemusosaamista on oikeastaan kaikki elämässä saatu kokemustieto.
Kokemusosaaminen on ikään kuin kattokäsite. Sen alle mahtuvat niin kokemusasiantuntijat, vertaiset, asiakasedustajat, kokemusmentorit, kokemustutkijat sekä kaikki muutkin, joille palveluista tai aiheeseen liittyvästä on kertynyt kokemuksia.
Kokemusosaaminen sosiaali- ja terveysalalla – osaamisen (vielä) tunnistamaton muoto
Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan monenlaista osaamista. Tiedon ja menetelmien lisäksi paikkansa on myös eletyn elämän myötä saaduilla kokemuksilla. Kyse on tällöin kokemusosaamisesta, kokemuksen kautta saadusta osaamisesta. Sitä ei vielä osata hyödyntää riittävästi sosiaali- ja terveysalalla.
Miksi kokemusosaamisen tunnistaminen sosiaali- ja terveysalalla on tärkeää?
Olemme ihmisiä. Kaikkien kohdalle osuu elämän varrella vastoinkäymisiä, sairastumisia ja tuen tarvetta. Myös monet sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista ovat olleet jossain elämänsä vaiheessa toimialansa palveluiden käyttäjinä. Meillä on myös monia rooleja elämämme aikana. Näistä kaikista kertyy kokemuksen tuomaa osaamista, jonka tunnistaminen ja tunnustaminen on vielä kovin vähäistä.
Kokonaisena työssä

Kokonaisena työssä -hankkeessa on tehty kartoitus (Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaaminen. DIAK), jonka tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa kokemusosaamisesta sosiaali- ja terveysalalla. Tietoa hyödynnetään hankkeen valmennusmallin ja työkalujen kehittämisessä sekä vaikuttamistyössä. Tutkimuksesta käy ilmi, että kokemusosaamista vahvistamalla ja lisäämällä sen hyödyntämistä saadaan aikaan laadukasta asiakaskohtaamista ja tuetaan myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työhyvinvointia sekä muutosta ihmislähtöiseen toimintakulttuuriin.