Siirry sisältöön

Yhteisöavustaja, osatutkinto 65 osp., Työvoimakoulutus, uranumero 726865

Hakuaika15.5.2025 - 25.8.2025
PaikkaHelsinki
Koulutusaika1.10.2025 - 29.5.2026
KoulutusalaTerveys- ja hyvinvointialat
OpiskelumuotoTyövoimakoulutus

Tietoa koulutuksesta

Yhteisöavustajakoulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisläheisestä työstä ja haluavat työllistyä vammaisalalle. Koulutus sopii erityisesti sinulle, joka pidät ohjaamisesta ja yhdessä tekemisestä. Tärkeää on osata kohdata ihmiset ja tukea arjen asioissa

Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella yhteisöavustajaksi yhteisössä, jossa on hyvä olla ja oppia. Opiskelu antaa sinulle hyvät valmiudet työhön yhteisöavustajana.

KOULUTUKSEN SISÄLTÖ

Yhteisöavustajana tuet ja autat asiakkaita arjen askareissa, osallisuudessa ja yhteisöllisessä elämässä. Työ on käytännönläheistä ja avustavaa.

Työtehtävät voivat sisältää:
– Osallistumisen tukemista yhteiseen toimintaan ja tapahtumiin
– Avustamista lähipalvelujen käytössä, kuten kaupassa, kirjastossa tai asioinneissa
– Saattamista ja kulkemisen tukemista, myös julkisilla kulkuvälineillä
– Ulkoilussa avustamista
– Avustamista ja ohjaamista arjen taidoissa
– Tukemista sosiaalisissa tilanteissa ja osallistumisessa lähiyhteisöjen toimintaan
– Toiminnan suunnittelua ja toteutusta yhdessä työyhteisön kanssa

Yhteisöavustaja työskentelee usein ohjaajan työparina, eikä osallistu lääkehoidon toteutukseen. Työhön voi sisältyä myös muita tehtäviä, kuten ympäristöstä huolehtimista.

Yhteisöavustajakoulutuksessa opiskelet yhden tutkinnon osan Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta (Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla 20 osaamispistettä). Tämän lisäksi opiskelet tutkinnon osan Vammaisalan ammattitutkinnosta (Toimintakyvyn ja oppimisen tukeminen 45 osaamispistettä). Tarjoamme opiskelijoille myös suomen kielen oppimisen tukea.

TOTEUTUS

Koulutus toteutetaan ajalla 1.10.2025 – 29.5.2026. Loma-aika: 22.12.2025 – 2.1.2026.

Koulutuspaikan osoite: Suomen Diakoniaopisto, Alppikatu 2 A.

Koulutus toteutetaan työvaltaisesti yhteistyössä vammaisalan työpaikkojen kanssa. Koulutuksen aluksi on neljän viikon mittainen opiskelujakso koulussa. Sen jälkeen suurin osa osaamisesta hankitaan työssä oppien. Lähiopetusta on kerran viikossa. Koulutukseen voi sisältyä myös verkko-opintoja ja etätehtäviä.

Koulutamme yhteisöavustajia yhteistyössä STEP-koulutuksen sekä työelämän kanssa. Koulutuksen jälkeen tavoitteena on työllistyä vammaisalalle.
Tässä koulutuksessa saat opiskella työttömyysetuudella, mikäli sen ehdot muutoin täyttyvät.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, joiden työnhaku Työllisyyspalveluissa on voimassa. Koulutuksen kielitaitovaatimus (Suomi) on A2.2.

Yhteisöavustajakoulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisläheisestä työstä ja haluavat työllistyä vammaisalalle. Koulutus sopii erityisesti sinulle, joka pidät ohjaamisesta ja yhdessä tekemisestä. Tärkeää on osata kohdata ihmiset ja tukea arjen asioissa. Aiempi työkokemus ei ole välttämätöntä, mutta arvostamme aiempaa työkokemusta ja motivaatiota työllistyä vammaisalalle. Koulutus sopii myös henkilölle, joka jo työskentelee alalla ilman koulutusta.

Terveydentilavaatimukset:

Sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja ohjausalan opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet sekä krooniset ihottumat voivat vaikeuttaa opiskelua tai myöhemmin työelämässä selviytymistä. Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus voivat olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijavalinnassa noudatetaan Sora-lainsäädäntöä (soveltumattomuuden ratkaisuja). Lisätietoja: https://sdo.fi/terveydentilavaatimukset/

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Hae koulutukseen täyttämällä sähköinen hakemus viimeistään 25.8.2025. Vaihtoehtoisesti voit jättää hakuaikana paperihakemuksen työvoimaviranomaisen toimipisteeseen (paperihakemuslomake: https://www.suomi.fi/ , hakusana keha20e1 . Koulutusnumero 726865. Hakemus tulee jättää henkilökohtaisesti.

Esivalinta tehdään hakemuksen perusteella, joten täytä hakemuksesi huolellisesti, kerro perustelut koulutukseen hakeutumiselle ja perustele, miksi juuri sinut pitäisi valita koulutukseen. Huomioithan, että järjestelmämuutoksen takia koulutus- ja työhistoriatietosi eivät heijastu automaattisesti koulutushakemukseen. Esivalinta koulutukseen tehdään hakemusten perusteella, joten täydennäthän hakemukseen ne koulutus- ja työhistoriatiedot, jotka haluat otettavan huomioon valintaa tehtäessä. Kerrothan hakemuksessa myös muusta soveltuvasta osaamisestasi (hakemuksen kohta tarkemmat perustelut).

Kouluttaja kutsuu esivalinnasta edenneet hakijat sähköpostitse valintapäivään ja tarvittaessa ensin kielikokeeseen, jos äidinkieli on muu kuin suomi. Hakijoita tiedotetaan kutsusta myös tekstiviestillä. Kielikoe on 8.9.2025 ja valintapäivä on 15.9.2025. Valintapäivään kutsutaan vain vaaditun kielitaidon saavuttaneet. Valintapäivässä haastattelemme hakijat. Helsingin Työllisyyspalvelut tekee lopullisen opiskelijavalinnan valintapäivän tulosten perusteella.

Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintaprosessiin ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, työvoimaviranomainen selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §)

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on opiskelijoille maksutonta.

Tarvitsetko lisätietoja?

Lisätietoja koulutuksesta antaa Suomen Diakoniaopiston hakupalvelut puhelimitse: Puhelin (ei tekstiviestejä): 0977502700, sähköpostitse: info@sdo.fi Tarkista palveluaikamme nettisivuiltamme: https://sdo.fi/hakupalvelu/